HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – Kastamonu’nun Tosya ilçesinde dünyaca ünlü pirinci olan Sarıkılçık Pirinci için 5 yıl önce başlanan çalışmalar sonrası coğrafi işaret patenti alındı. Türkiye’de pirinç üzerine alınmış̧ ilk menşei olduğu belirlenen Sarıkılçık pirinci bu alanda bir ilk olma özelliği de taşıyor.

Yaklaşık 5 yıl önce Tosya Belediyesinin müracaatı ile başlatılan ‘’Tosya Pirinci’’ menşei adı 230 numaralı tescil ile 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 12/11/2014 tarihinden itibaren korunmak üzere 08/11/2017tarihinde   tescil edilmiştir kararı yayınlandı.

Tosya kaymakamlığında yapılan basın açıklamasına Kaymakam Deniz Pişkin, Belediye Başkanı Kazım Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ceylan Çayır, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken, Ticaret Odası Genel Sekreteri Necati Abacı katıldı. Yapılan açıklamada ‘’Tosya Pirinci’’ mahreç sürecinin tamamlandığını Resmî Gazetede yayınlanmasıyla coğrafi işaretin resmileştiği açıklandı.

HABER YORUM

Haber yorumumuza başlamadan önce Tosya Pirinci menşei alımında emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerimize başmak isteriz.Alınan coğrafi işaretin, Sarıkılçık Pirincinin fiyatının artıracağı bilinmez ama; çiftçiler üretimi artırmayacağı görüşünde. Çünkü mahreci alınan Sarıkılçık Pirincinin, Tosya Pirinci coğrafi olarak tescillense de tohum tescili ve sertifikası bulunmuyor.  Devlet sadece sertifikalı tohumu destekliyor.  Yani Sarı Kılçık Pirincinin coğrafi işareti olsa da tohum sertifikası bulunmuyor. 

Bilindiği gibi Tosya Kaymakamı 25.04.2017 tarihinde katıldığı sertifikalı tohum dağıtım programında yaptığı açıklamada ‘’ İlçemizde yaklaşık on bin dekarın üzerinde çeltik ekimi yapan çiftçilerimizden 83 kişiye toplam 7.300 kg. Sertifikalı çeltik tohumunun dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Amacımız; yeterli bulmadığımız çeltik ürün miktarını seneye arttırabilmek ve uzun vadede Tosya'yı çeltik üretiminde ülkemizin mutfağı haline getirmek. Yüzde 50 hibeli sertifikalı çeltik tohumu dağıtımının İlçemize ve çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum" dedi.

Kastamonu İl Özel İdaresi aracılığıyla devlet pirinç için Tosya ilçesine 30 bin TL hibe desteği veriyor. Bu rakam Çorum ili Osmancık ilçesine 100 bin TL  Devlet tarafından verilen hibe desteği sadece sertifikalı tohumlarda geçerli olduğu için çiftçiler Sarı Kılçık tohumu için devlet desteğinden yararlanamıyor.  Girdi maliyetlerini düşürmek için çiftçilere tek seçenek tescilli olan Osmancık 97 kalıyor.  Hibe desteğinden yararlanabilmek için çiftçilerin Osmancık 97 tohumu ekmekten başka çözümü gözükmüyor.

Anlaşılan Sarı Kılçık Pirincine alınan mahreç çiftçilere artı değer sağlamıyor. Her ne kadar Tosya Pirinci olarak mahreç alınsa da Tosyalı çiftçiler devletin verdiği hibe desteğinden yararlanabilmek için tescilli tohum Osmancık 97’yi ekmeye devam edecek.

Ziraat Odasının bu işe nasıl bir çözüm bulacağı Sarı Kılçık Pirincine çiftçileri nasıl teşvik edeceği ve üretimi artırmak adına nasıl bir formül uygulayacağı çiftçiler arasında merak konusu.

Kamuoyu ve üreticiler alınan ‘’Tosya Pirinci’’ coğrafi işareti sonrası akıllarda tereddütlere neden olan aşağıdaki soruların cevabını merak ediyor.

1: Tosya Pirinci adı altında yapılan pirinç satışlarını kim kontrol edecek?

2: Dünya’da ve Türkiye’de satışı yapılan ''Tosya Pirinci '' adı ile yapılan ‘’Tosya’’ isminin reklamı engellenecek mi?

3: Bu büyük firmalara ve marketlere kim yaptırım gücü uygulayacak?

4: Tosya’da sadece birkaç köyde ekimi yapılan ‘’Sarıkılçık’’ pirinci bu yasaklarla yok olma tehlikesi yaşamaz mı?

5: Devlet desteği olmayan ve sertifikalı Tohum olmayan Sarıkılçık tohumunu damak tadını bilen üreticiden başka kim ekecek?

6: Osmancık ve Ilgaz ilçeleri ‘’Sarıkılçık’’ tohumuna sertifika veya marka patendi alır ise ‘’Tosya Pirinci’ ’menşei tehlikeye girmez mi?

 

  (SDA-

Editör: TE Bilisim