HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

   KASTAMONU (İHA) - Kastamonu’nun Tosya ilçesi 2016 yılı üretim rakamlarına göre Pirinç üretiminde Türkiye sıralamasında son sırada yer alıyor.

Türkiye’nin ilk pirinç fabrikasının kurulu olduğu ilçede Cumhuriyetin ilk yıllarında 20 bin dönüm alana çeltik ekimi yapılıyor idi. 2016 yılı rakamlarına göre Tosya’da 8 bin 650 dönüme Çeltik ekimi yapıldı. Yaklaşık ilçede 650 vatandaş çeltik ekimi yaptı. Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan 20 bin dönüm ekim alanının 8 bin dönüme kadar düşmesi ve bu konuda hiçbir çalışma ve araştırma yapılmaması işin vahametini ortaya koymaktadır.

Su sıkıntısı ve göç sonucunda Tosya pirincinde tehlike çanları çalmaya başladı. Ekim alanlarının her geçen gün azalması nedeniyle meşhur Tosya pirinci kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya.


Komşu Osmancık ilçesinin Türkiye’de pirinç üretiminde ilk 5’e girmesi ve Tosya Pirincinin adını Türkiye piyasasından silmesi inkâr edilemez bir gerçek.

Tosya Pirincinin adının silinmesi ile birlikte o meşhur ‘’ Tosya’ya Pirince giderken evdeki bulgurdan olma ‘’sözü de artık aslına dönerek ‘’ Dimyat’a Pirince giderken evdeki bulgurdan olma’’ sözü olur.

Editör: TE Bilisim