HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

  KASTAMONU (İHA) – Kastamonu’nun Tosya ilçesinde merkez noktada bulunan Pazar Camiinin köşe taşı vatandaşların ve esnafın ziyaret akınına uğruyor. Camiye gelenler cami duvarındaki Kabe taşı olduğu söylenen taşa el işyerlerinin anahtarlarını sürerek işyerlerinin bereketleneceğine inanıyorlar.

 

DUVARDAKİ TAŞA EL VE İŞYERİ ANAHTARLARINI SÜRÜYORLAR

İlçe Esnafı sabah namazından sonra dükkânlarını açmaya gitmeden önce Cami duvarındaki Kabe’den geldiği söylenen taşa ellerini ve işyeri anahtarlarını sürerek dükkanlarını açtıkları zaman işyerlerinin bereketleneceğine inanıyorlar. Cami duvarındaki taşın nasıl geldiği konusunda ise kesin bir bilgi olmasa da Caminin ilk yapıldığı yıl Hac vazifesi için Kabe’ye giden bir vatandaşın bu taşı getirdiği ve caminin inşaatı sırasında duvara koyduğu iddia ediliyor.


ESKİ MÜFTÜ BİD’AT DİYEREK TAŞIN ÜSTÜNÜ KAPATTIRDI.

1989-1991 yıllarında ilçe müftüsü olarak görev yapan Müftü Mehmet Öz o yıllarda esnafın ve vatandaşların bu taşa ilgi göstermesi üzerine Bid’at bir adet olduğunu düşünerek bu taşın üzerine beton sıva ile kapattırmış.

Aradan geçen süre içinde Cami yeniden restore edilirken bu taş yeniden üstündeki beton sıva kaldırılarak gün yüzüne çıkarıldı. Pazar Cami köşesindeki Mekke’den geldiği inanılan bu taşa bu günlerde yine el ve işyeri anahtarı sürülerek bereket olacağı düşünen vatandaşlar bulunmaktadır. Özellikle Pazar cami etrafında bulunan ve hamallık yapan kişiler sabah işe başlamazdan önce bu taşa el sürmektedir.

VATANDAŞLAR MÜFTÜLÜKTEN AÇIKLAMA BEKLİYOR

Pazar cami köşende bulunan bu taşın bir dönem üstünün kapatılması ve sonradan açılması ile ilgili ve bu taşa el sürülerek bir şeylere inanılmasının ne derece doğru veya yanlış olduğu konusunda vatandaşların kafasında soru işareti bulunmakta.

Editör: TE Bilisim