SEDAT AĞACIKOĞLU
  KASTAMONU (İHA) - Kastamonu'nun Tosya ilçesinde Meslek Yüksekokulu tarafından Çanakkale Ruhu adlı konferans düzenlendi.
İlçe Müftülük konferans salonunda düzenlenen konferansa Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Kaymakam Yusuf Cıbır, Garnizon Komutanı J. Yzb. Sefer Sezer, Belediye Başkan Vekili Fazıl Ateş, İlçe Müftüsü Basri Bektaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Volkan Pullu,Askerlik Şubelik Başkanı Per. Yzb. Mesut Kahraman, Tosya MYO Müdürü Doç. Dr. M. Hakan Akyıldız, Müdür Yardımcıları Mustafa Nal ve Serap Saroğlu, akademisyenler, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Selamlama konuşmasını Tosya Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. M. Hakan Akyıldız yaptı. Katılımcılara teşekkür eden Akyıldız günümüzde Çanakkale ruhunun gençlere daha iyi anlatıldığını söyledi.
Öğrencilerin Çanakkale Türküsünü seslendirmesinin ardından açılış konuşmasını Kastamonu Üniversitesi Rektörü seyit Aydın yaptı.
Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın açılış konuşmasında; ”Tabi Çanakkale bizim insanımızın nesiller boyu hiçbir zaman çocuklarına anlatmadan geçemeyeceği kelime. Dolayısıyla onun temsil ettiği ruh ta hiçbir zaman hiçbir insanımızın ihmal edemeyeceği bir ruh hali. Türkiye’de ailesinden çanakkalede şehit olmayan çok az insanımız vardır. Bi çoğumuzun  ya Sarıkamış’ta yada Çanakkale’de ailesinden muhakkak şehit vardır. Veya ikisinde birden. Kastamonu’da zaten Çanakkale’de en çok şehit veren vilayetlerimizden bitanesi ki Kastamonu daha da görünür haldedir” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bostancı konuşmasında; “Çanakkale ruhu günümüzde gençlerimize daha iyi anlatılıyor. Geçmişini bilmeyen milletler geleceğine yön veremez. m2 ye 6bin merminin düştüğü Çanakkale’de km2’ye 8bin ceset düşüyor. Çanakkale’de 250bin şehit var ama 150 bin kişi de hastanelerde hayatını kaybetmiş. Ordudan toplam 700bin kişi katılmış 400bini şehit olmuştur. Askerler öleceğini bile bile şehit olan arkadaşlarının yerini dolduruyor. Çanakkale bu şartlarda kazanılmış. Çanakkale ruhu farklıdır. Seyit Onbaşı 276 kg lık mermiyi savaştan sonra denemiş fakat kaldıramamıştır” dedi. Yaşanan olaylardan örnekler veren Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bostancı Kastamonu’nun işgale uğramamasına rağmen Çanakkale’de en çok şehit veren  iller arasındadır, bu yüzden kahramanlık ünvanını hak etmektedir” dedi.

Yapılan konuşmalar sonrası konferans sona erdi.

Editör: TE Bilisim