SEDAT AGACIKOĞLU

KASTAMONU(İHA) –Kasım ayı biz Tosyalılar için ayrı bir anlamı var. Bu ayda Tosya tarihinin yaşadığı en büyük acılardan birini yaşadı. O anı yaşayanların hatırladığı 43 Depremi acıların en büyüğü ve en şiddetlisi idi. Yaşlılarımızın acısını yaşadığı ve bizlerin 1 ay önce artçı depremi hissettiği 7 den 70 tüm halkımızın ve yetkililerin bu gerçeği hatırlaması için Depremi’ni yazmalıyız ve bu gerçeği unutmamalıyız

26 Kasım 1943 Pazartesi günü saat 00:30’da 7,2 şiddetinde olan bu depremde 2 bin 480 civarında yapı yıkılırken birçok yapı hasar görmüştü. 1.300 kişinin ölümüne ve 1.250 kişinin yaralanmasına neden olan bu deprem öyle şiddetli olmuştu ki, Kastamonu, Çorum, Kargı ve Ilgaz’da da hissedilmişti. Yaklaşık 45.000 m2 alanda hissedilen depremde Tosya’da 1.375 hayvan ölümüne neden olmuştur.

Tosya’da o günleri yaşayan Tüccar Mustafa o geceyi ve sonrasında yaşananları www.tosyahaberleri.com haber sitemize anlattı. Deprem gecesini, anlatı iken adeta o geceyi ve acısını yaşayan Tüccar Mustafa kimi zaman gözyaşlarını tutamadı ve o geceyi şöyle anlatı’’ Akşamüstü annem ve teyzemle komşu ziyaretinden geliyor idik. Teyzem bir ara annem dönerek ‘’kız Nuriye şu gökyüzüne bak tencere tavası gibi simsiyah inşallah bu gece bir şey olmaz dedi. Daha sonra evimize gittik ve yattık. Sabaha karşı daha gün ağarmadı idi bir anda alttan güm, güm diye bir sarsıntı oldu. Bir anda dışarı çıktık’’ ana diye bağıran mı, baba diye bağıran mı ?, kardeş gitti yavrum nerde diye bi feryat bi feryat sonra hava ışıdı ve herkes enkaz altından eşini, çocuğunu ve akrabasını aradı. Deprem yaşamak kolay değil’ ’dedi.

Haber Analizi;

Deprem derken telaffuz etmesi çok kolay bir kelimedir. Fakat yaşaması çok zordur.

Bilimsel açıklamalar, büyük depremlerin her yüz yılda bir tekrar olacağını söyler. Bu verilere göre Tosya, ikinci büyük depremi yaşamaya yaklaşıyor (inşallah yaşamayız). Aslında Tosya olarak biz 1943’de yaşadığımız bu depremi unuttuk. Acısı eski tazeliğini korumuyor. İşte tam bu acılar unutulmuşken, depremsiz hayata alışmışken, bazı yetkililere daha büyük görevler düşüyor. Kaymakamlık ve Belediye depreme karşı acaba deprem hazırlığı yapıyor mu? Eğitmenler okullarda, mahallelerde ve kurumlarda tatbikat yapıp insanları bilinçlendiriyor mu? Acaba biz böyle bir depreme hazır mıyız? Olası bir doğal afette insan kaybını en aza indirecek girişimler tamam mı? En önemlisi bu haberimizle birileri şöyle bir silkelenir mi?

73 yıl önce yaşadığımız bu deprem sonrası acısını içimizde hissettiğimiz bu Kasım ayında ilçe yetkilileri halkımıza, gençlere ve de öğrencilere Deprem gerçeği ve depremle nasıl yaşanır konusunda nasıl faaliyette bulunacak.

Hadi hayırlısı diyelim…

Çeşitli doğal afetlerde yaşamını yitiren tüm insanlara rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Uzun lafın kısası, eceli beklemezken ecelle karşılaşınca, deprem için gerekli tedbirler de tamamsa, biz insanların yapacağı bir şeyi kalmıyor.

Sedat Ağacıkoğlu (İHA-Tosya Muhabiri)

Not: Siz okuyucularımızdan yetkililerin dikkatini çekmesi için deprem ile ilgili yorum ve önerilerde bulunmanızı rica ediyoruz.

Editör: TE Bilisim