Programa Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz, Belediye Başkanı Kazım Şahin, İlçe Emniyet Müdürü Kaan Yıkılmaz, ilçe Müftü vekili Muhsin Özdemir, İlçe Milli eğitim Müdürü Fikret Korkmaz, İlçe Emniyet Amiri Göksel Aydın, Tosya Din Görevlileri Derneği Başkanı Muammer Ömür, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mesut Şeker ve çok sayıda davetli katıldı.   


 
İstiklal marşı ve saygı duruşunun ardından, program sunumunu Pazar Camii imam hatibi Nevzat Bora yaptı.  Açılış konuşmasının ardından Küba Mescidi imam hatibi Ahmet Şahin  Kur’an-ı kerim-i kıraat etti.  Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere ilçe Müftü Vekili Muhsin Özdemir kürsüye davet edildi. Özdemir konuşmasında Mehmet Akif’in eserlerinden ve hayatından kesitler anlattı.  Özdemir konuşmasında Mehmet Akif’in hayatından şu kesitlere yer verdi “ Milli Şairimiz Mehmet  Akif Ersoy  1873 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tâhir Efendidir. İlk tahsiline Emir Buhâri Mahalle Mektebinde başladı. İlk ve orta öğrenimden sonra Mülkiye Mektebine devam etti. Babasının vefâtı ve evlerinin yanması üzerine mülkiyeyi bırakıp Baytar Mektebini birincilikle bitirdi.

Tahsil hayâtı boyunca yabancı dil derslerine ilgi duydu. Fransızca ve Farsça öğrendi. Babasından Arapça dersleri aldı.
Mehmet Akif, hem bir şair, hem bir yazar; hem de hatiptir. Safahat adlı eserinde Ahlaki değerlerin iflasından, dinin yanlış anlaşılmasına kadar birçok konudan bahsetmektedir. İlme önem veren herkesin bu eseri muhakkak yanı başında bulundurması gerekmektedir” dedi. Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’nı yazma kararını almasından da bahseden Özdemir şunları söyledi.

Mehmet Akif  hepimizin bildiği üzere yapılan ödüllü yarışmayı kabul etmeyip daha sonra arkadaşlarının ısrarı ile yarışmaya katılır ve iki gün içerisinde bu harika eseri ortaya koyar . 
 Atatürk’ün de büyük beğenisini kazanan marş  12 Martta İstiklal Marşımız olarak  kabul edilir.“dedi.  Özdemir, bu anlamlı güne katılan herkese teşekkür ederek kürsüden ayrıldı.  Daha sonra Ali Efendi camii İmam Hatibi Abdullah Çelebi İstiklal Marşının tamamını coşkulu  bir dille okudu ve davetlilerin beğenisini kazandı. Çelebi’nin istiklal Marşını okumasının ardından program Ulucami İmam hatibi Ali Arpacı  ve Eyüp Güzel’in   ney eşliğinde söylenen kasideleri ile devam etti. Programın son bölümünde Kur’an Kursu öğrencileri arasında düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye girenlerin isimleri açıklanarak  ödülleri verildi.



 

Dereceye giren isimler şöyle;

-Teşvik merkez kız kur’an Kursu Rumuz : Aysima Zehra Çevirici

-3. Eser Fazıl Ateş Kur’an Kursu  Rumuz : İnancın Gücü Satı Güler

-2. Eser Büyük sekiler Köyü Kur’an Kursu Rumuz :Erva Melek Küçük

-1. Eser Fazıl Ateş Kur’an Kursu rumuz : İstiklal Sevdalısı Mukaddes Ayan

Olarak belirlendi.  Birinciye ödülünü Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz verdi. Türköz,   yarışmacıları tebrik etti ve “bu anlamlı güne katılan herkese teşekkür ediyorum. Allah bu millete bir daha böyle bir marş yazmayı nasip etmesin” dedi.  İkinciye ödülünü Belediye Başkanı kazım Şahin verdi. Şahin “ bizi biz yapan değerler bunlardır bizler bu değerlere sonuna kadar sahip çıkmalıyız. Varlığımızı bütünlüğümüzü sağlayan Bayrak, Vatan , Marş bunlar bizim millet olarak en önemli unsurlarımızdır “ dedi.

Editör: TE Bilisim