HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

  KASTAMONU (İHA) - Kastamonu'nun Tosya ilçesinde bulunan Çankırı kavşağı, Çorum Kavşağı ve de son olarak şehir merkezinde bulunan Hastane kavşağı Trafik kazalarının adresi olmaya devam ediyor.

 

Bilindiği gibi ilçenin D-100 karayolu üzerinde bulunan ve yapım ihaleleri tamamlanan Çorum ve Çankırı kavşaklarının altyapı çalışmaları tamamlandı. Önümüzdeki günlerde yüklenici firma tarafından kavşak düzenleme çalışmaları na başlanarak hızla tamamlanması planlanıyor. Her iki kavşak tamamlandığında D-100 karayolunda trafik akışı ve güvenliği rahatlayarak Trafik kazaları minimum seviyeye düşecek.

 

İlçe merkezinde bulunan Hastane Kavşağı ise çözümsüzlük ve sahipsiz bir konuma geldi. Şehir içi trafiğinin artması ile birlikte hastane kavşağından maddi ve yaralamalı kazaların sayısında artış başladı. 

Hastane Kavşağı olarak adlandırılan bu yerin Karayolları Trafik Kanununa göre Kavşak diye adlandırılması yanlış oluyor. Karayolları Kanunu 2918 maddesi ve sayısına göre Kavşak şu şekilde tarif edilmiştir. ’’Birleşme yetişme noktası, iki veya daha fazla karayolunun birleştikleri nokta KTK MD 3. Birden fazla yönden gelen ve Trafik akımlarının örüldüğü (Kesiştiği, Ayrıldığı, Birleştiği ve Birleşip ayrıldığı ) yerlerdir.

 

Hastane Kavşağının kanuna uygun bir kavşak olduğu veya ne olduğu bilinmemektedir. Tosya’nın o kadar can alıcı bir noktasında bulunmaktadır ki hemen hemen her gün vatandaşlarımızı heyecanlandıran ufak tefek kazalar meydana gelmektedir. Bu yer de bulunan ‘’Birleşme noktası’’ diye tabir edeceğimiz merkezde Kastamonu tarafına giden ve gelen yolcu minibüsleri, kavşak yakınında bulunan benzinliğe yakıt almaya girip çıkan araçların, Tosya Devlet Hastanesine hasta veya bir başka nedenle giden vatandaşların yol güzergâhı olması aynı zamanda ilçeye dışarıdan ticaret ve gezi amaçlı gelen bir çok aracın ilçeye giriş noktası olması nedeni ile araç ve yaya trafiği olarak günün her saati yoğun bir trafik akışı olmaktadır.







Kavşak üzerinde yol geçiş önceliği veya trafik sinyalizasyonu açısından yeterli bir bilgilendirme bulunmamaktadır. Kavşak öyle bir noktada yapılmış ki belli bir bölümü Bölge Karayolları Müdürlüğü sorumluğunda olup diğer yarısı Belediye sorumluluğu içinde bulunmaktadır.

Tosya’nın Trafik açısından önemli noktası olan Hastane kavşağını yaya ve araç trafiğine güvenli bir şekilde projelendirilerek yapılması ilçenin bir numaralı önceliği olmalıdır.











 

 ( SDA

Editör: TE Bilisim