Haber: Sedat Ağacıkoğlu


Devrez Çayı’nda en çok ihtiyaç olan mevsimde suyun azalması pirinç üreticileri açısından sıkıntılı sürecin başlamasına sebep oluyor. Azalan su, bent olmaması nedeniyle dağılarak giderek yok oluyor. Pirincin olmazsa olmaz faktörlerinden olan suyun olmaması çiftçileri zor durumda bırakıyor. Çünkü çeltik suyun içine ekiliyor. Toprağı sürmek ve ekim için yeterli su bulamayan çiftçi ise kara kara düşünüyor. Dünyanın hiçbir noktasında yetişmeyen Sarıkılçık ve Akçeltik  Pirinci sadece ilçemizin Devrez Çayı devrez  Ova diye tabir edilen bölümünde yetişiyor. Suyun yetersiz olması nedeniyle sadece ilçemizde yetişen Sarıkılçık ve Akçeltik Pirincinin de üretimini yok denecek dereceye indiriyor.

Durum böyle olunca defalarca yetkili makamlara müracaat eden çiftçi gittiği yerlerden sonuç bekliyor. Ama nafile. Baraj ihtimalini çok uzak bulan pirinç üreticileri Devrez Çayı’nın ıslah edilmesini istiyor. Çünkü ıslah edildiğinde su azalsa da yapılan bentler sayesinde su toplu olacağı için su kaybı yaşanmayacak, çiftçi pirinç ekimi için yeterli suyu bulabilecek.

Devrez Çayı Vadisi’nin ıslah edilmesiyle her yıl yapılan bent temizleme işi olmayacak çiftçiye ek maliyet çıkmayacak, mevsimle birlikte çiftçi ekime başlayacak ve yüzler geçmiş yıllarda olduğu gibi  hep gülecek.

Bugünlerde çiftçinin tek umudu Tosya'yı ziyaret edecek olan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'ndan susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kalan Tosya Pirincinin üretiminin devam etmesi için Tosya Devrez Çayı’nın ıslah edilmesini ısrarla talep ediyor ve Sayın Bakanın gelişini heyecanla bekliyor.

Editör: TE Bilisim