Aradan gecen yaklaşık 70 yıl süre içinde ilçe 1935, 1936, 1940, 1941, 1942, 1943, 1944, 1946 1948, 1951, 1953, 1955, 1957, 1964, 1967, senelerinde 2 ila 20 saniye süreli hafif ve çok şiddetli depremlere sahne olmuş, bunlardan 1943 yılında olan deprem 1000 e yakın can kaybına sebep olmuş ve ilçe ile çevresinde büyük maddi hasara sebep olmuştur.

 İlçemiz  bu zaman içinde bazen alışık olmadığı doğa  olaylarına şahit oldu, yeri geldi İlçe nedeni bilinmeyen bir patlama sesi ile uyandı , gün geldi  ilçe halkı nedeni belli olmayan Gaz kokuları uyandı ve  Tosya bu kokunun  heyecan ve korkusunu yaşadı.

70 senelik bu suskunluk sonunda ve vakti saati geldiğinde ’’ Tosya’da Büyük Bir DEPREM ‘’ olacak.

Bu  ilçemiz için artık kaçınılmaz bir gerçeği.

Şimdi Sormak lazım Tosya bir gün yüzleşeceği bu Büyük Depreme Hazır mı ?

Tosya’nın depreme hazır olup olmadığı konusunda benim bir fikrim yok. Vatandaşında bir fikre sahip olmadığını tahmin ediyorum.

Şimdi Bu yazıyı okudukça İnşallah Deprem olmaz dualarını duyar gibiyiz ama şunu unutmamak gerekir o gün geldiğinde yaptığımız dualar kadar Depreme Hazır olmalıyız 



 Umarım yeterince hazır oluruz.



 Başta Kızılay Tosya şubesi ;

Böyle büyük bir afete karşı  ne kadar hazırlıklı olduğu Tosya’da  Kızılay  deposunun olup olmadığını, depo var ise çadır, battaniye ve gıda stoklarının ne aşamada olduğunu ister istemez kamuoyunun bilmesi gerekli ….



Tosya Kaymakamlığı acil afet birimi  ve Deprem Özel ekibi   var mı?



Genelde Deprem konusu olduğunda  vatandaşlar kendi aralarında Tosya Kaymakamlığı olası bir deprem karşısında   Sivil Savunma Müdürlüğü’nün arama ve kurtarma ekiplerinin mevcudiyetini de merak ettiklerini eğer böyle bir ekip var ise arama ve kurtarma konusunda çalışmaların yapılıp yapılmadığını da merak ediyor.



Tosya Belediyesi  Olası bir depreme Karşı nasıl Hazırlanıyor?



Bu konuda bilimsel bir araştırma yapıldı mı ? Allah göstermesin olası bir deprem karşısında belediyemiz nasıl tedbirler alacak bu konuda vatandaşı nasıl bilinçlendiriyorlar, Deprem sonrasında Çadır alanı ve Toplanma merkezi var mı  merak ediyoruz” ...



Tosya Milli Eğitim Müdürlüğü ve Okullar depreme hazır mı?



Öğrenci velileri , binlerce öğrencisi olan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de olası bir deprem karşısında nasıl tedbirler aldığını, güçlendirilmesi gereken okulların olup olmadığını, Okullarda öğrenciler Depreme karşı nasıl eğitildiğini ve deprem tatbikatlarının yapılıp yapılmadığını merak ediyor.

Vatandaş olarak Ne durumdayız ?

Tosya Halkı Depremle birlikte yaşamayı öğrenmek zorunda artık ve buna göre binalar inşaat etmeli  ve günlük hayatında her an deprem olacak gibi deprem öncesi ve deprem sonrası yapılacakların eğitimini 7-70 öğrenmeliyiz .Kamu Kurum ve kuruluşları her ne kadar depreme  hazırlansa da birey olarak depremi hakkında yeterli bilgi ve eğitimi öğrenmek  ve nihayetinde  dilimizden gönlümüzden ve imanımızdan dualarımız eksik etmemeliyiz..

Editör: TE Bilisim