Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Kastamonu’nun Tosya İlçesinde Kurban Bayramı öncesi, aldıkları hayvanları bayramın ilk günü kesen vatandaşlardan bazıları şok yaşadı.

 Hayvanları kestikten sonra karaciğerlerinde ve akciğerlerinde değişiklikler olduğunu fark eden vatandaşlar durumu Tosya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Tosya Belediyesi ekiplerine bildirdi. Bölgeye gelen ekipler hayvanlarda Tüberküloz hastalığını tespit edince, kesilen kurbanlık hayvanların etleri imha edildi. Konuyla ilgili inceleme başlatılırken Tosya İlçe merkezi ve köylerinde bu şekilde iddialara göre 13 hayvanda Tüberküloz hastalığının tespit edildiği bildirilirken hepsinin tüketilmeden imha edildiği ifade edildi.

TAZMİNAT ÖDEMESİ YAPILIYOR

Kesimi yapılan hayvanlarda durumuna göre tazminat ödemesi yapıldığını ifade eden yetkililer, “Sığır tüberkülozu hastalığında devletimiz tarafından yüzde 75 oranında tazminat ödemesi gerçekleştiriliyor. Bu noktada kurban kesen kişiye tazminat ödemesi devletimiz tarafından gerçekleştiriyor. Bu anlamda kurban etinde hastalık olduğunu fark ettiklerinde risk almamaları gerekiyor. Veteriner hekimler bu anlamda görevli, etin tüketilip tüketilemeyeceğini veteriner hekimler söyler. Vatandaşların ‘tüketelim bir şey olmaz' gibi bir mantıkla yaklaşmamaları şüpheli gördükleri her durumda bizleri haberdar etmeleri önem arz ediyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim