Tarım ürünlerinin her çeşidinin yetiştirildiği ve 5500 bağ bulunan ilçede bağcılık bitme noktasına geldi.  Bağcılığın yoğun olduğu ilçe merkezi ve ova köylerinde son yıllarda üzüm yetişmemesi bağ sahiplerini kara kara düşündürmeye başladı.

İlçe merkez ve köylerinde her bağda yetişen üzümü artık bulmak çok zor. Önceleri kasalarla pazara gelen Tosya üzümünün artık izine bile rastlanmıyor.  Üzüm yetişmemesi bağcıları kara kara düşündürüyor.

Son yıllarda sadece üzümün yaprağından yararlanabilen bağ sahipleri üzümün neden yetişmediğine çözüm arıyor. Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen bağcılar bilimsel araştırma yapılması için karar aldı.

Bağcıların araştırma yapılması için müracaat ettiklerini belirten Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken; “İlçemizde 5500 bağ var, köyler buna dahil değil. Yıllardır pazarda yerli üzüm yoğun talep görüyordu.  Fakat yerli üzümü pazarda bulmak artık çok zor.  İlçemizde üzüm yetişmiyor. Bağcılar zor durumda.  Bir araya gelen bağ sahipleri durumun araştırılması için odamıza müracaat ettiler. Tosya Ziraat Odası olarak Tosya Muhtarlar Dayanışma Derneği ve muhtarlarla birlikte bağcıların araştırma talebini Kaymakamlık Makamına gönderdik.  Araştırmayı yapacak olan kurum İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. Yapılacak olan detaylı bilimsel araştırmanın ardından ilçemiz bağlarında neden üzüm yetişmediği ortaya çıkacak. Ziraat Odası olarak çiftçilerimize gerekli desteği vermeye çalışıyoruz, her zaman çiftçilerimizin yanındayız” dedi.

Zor durumda olan bağ sahipleri şimdiden İlçe Tarım müdürlüğünden gelecek olan bilimsel araştırmanın sonucunu bekliyor.

Editör: TE Bilisim