Toplantıya; Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, İlçe Kaymakamları, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Kayıkcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri T. Zafer Karahasan, İl Özel İdaresi birimleri ile ilgili kamu kurum ve kuruluşların müdürleri katıldı.

İlçe Kaymakamlıkları ile kamu kurum ve kuruluş yetkilileri tarafından yapılması planlanan, yapımı devam eden ve hizmete açılan projeler hakkında bilgiler verilen toplantıda, ayrıca İl Özel İdaresi olarak il merkez ve ilçeler bazında yapılan yatırımlar ile aşamaları konusunda İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan tarafından istatistiki bilgiler içeren sunum gerçekleştirildi.

BİN YANGIN TÜPÜ KÖYLERE DAĞITILACAK

Yangınlar konusuna da değinen Vali Karadeniz, “Yangınlar ilimizde çok sık meydana gelmeye başladı ve sanıyorum tabi hep elektrik tesisatına kabahat bulunuyor ama havaların soğuması ve sobaların kurulmasından sonra bu yangınların olması o da ele alınması gereken bir husus. Bununla ilgili İl Özel İdaremiz şu anda bin tane yangın tüpü aldı ve bu yangın tüpünü merkez ilçelerin dışındaki ilçelere her köy 1 tane alacak şekilde teslim edilecek. Sizde Kaymakamlık olarak aldığınız tüpleri kendi köylerinize verirsiniz. Bir miktar artıyor o artanlarda çok uzak bölgelerdeki mahallelere itfaiyenin zor gittiği, ulaşamadığı yerlere gönderilecek. Bir yangın tüpüyle bir köydeki yangın önlenemez onun farkındayız ama burada amacımız yangın tüpü almaya insanları teşvik etmek. Bu konu da sizlere de görev düşüyor. Muhtarlarımızı bu konu da bilinçlendirmek. Ahşap bir binada yangın çıktığında ona yangın tüpüyle müdahale etmek yangını önlemenin ilk yardımıdır. Nasıl kalp krizi geçiren birisini ambulans beklemesi bile zaman kaybı olabiliyorsa, ahşap bir binanın tutuşmasında da itfaiyeyi beklemek aynı şekilde zaman kaybı. Onun için mutlaka köylerde itfaiyenin zor ulaşabildiği mahallelerde yangın tüpü kullanma alışkanlığının köylümüze kazandırılması lazım. İkinci önemli nokta ise; kış mevsimine girerken baca bağlantılarını kontrol etmeleri çok önemli. Ahşapla soba borusunun birleştiği yerlere dikkat etmeleri konusunda bilinçlendirelim. Bunu her ilçe kendi ölçeğinde yapabileceğini düşünüyorum.

Bu iki konu size düşen görev, bize düşen görevde İl Özel İdaresi olarak önümüzdeki 2019 bütçesinde ayrı bir kalem oluşturmamız ve uzak mahallelerden başlayarak vanası olmayan mahallelerdeki yapım sürecini 2019 yılında başlatmamız gerekiyor. Yangın tüpünün yetişmediği yerlerde de itfaiyeler gelinceye kadar onları kullanacağız. Suyu uygun olmayan köyler varsa da onu uygun hale getirmek için ne yapmamız gerekiyor ona da çözüm ulaştırmamız lazım.

Dünkü yangında devletin müdahalesi tam teşekküllüydü, bu durumda dahi 10 tane ev yandı. Havadan da müdahale edilmesine rağmen bu sayının aşağı çekilmesinin ön koşulu; yangını önce o köyde müdahale edilebilecek her türlü tesisatın gereken kısmını her ailenin ferdi olarak yapması, hem de İl Özel İdaresinin yapması gereken kısmının da tamamlanarak çözebileceğimizi düşünüyorum. Bu konuda inşallah güzel çalışmalar bundan sonra yapılacaktır kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

KÖYDES olarak bu yılda da hedefin yüzde yüz olduğunu vurgulayan Vali Karadeniz; “Elimizde olmayan sebeplerden dolayı tek tük işler kalabilir ama hedef yine bitirmek olmalı. Bu yıl hem KÖYDES’te, hem de Özel İdare programında yapılan işler benim sahadan edindiğim izlenimime göre vatandaş nezdinde olumlu bir intiba bırakmış durumda” dedi.

Karşılıklı istişarelerde bulunarak görüşlerinin alınması ile toplantı sona erdi.

Editör: TE Bilisim