KASTAMONU (İHA) - Kastamonu’nun Tosya ilçesi Dağardı Köyü fıkra gibi bir olay yaşanıyor. Afet kapmasında taşınan ve geçimini hayvancılık ile sürdüren köyde, köylüler ahır yapamıyor. Yapılan ahırlara ise ceza geliyor. Kastamonu Valisi Mesut Yıldırım konuyu çözmek için talimat verdi.
  Afet kapsamına alınmasının ardından AFAD tarafından yeni yerleşim yerine taşınan Dağardı köylüleri, geçimini hayvancılık ile sağlıyor. Ancak yeni yerlerine taşınan köylüler ahır ve hayvan bakacakları yer olmadığı için ilk olarak şaşkınlık yaşadı. Köylüler bunun üzerine mesken olarak inşaa edilen köye, kendi çabaları ile ahır kurdu.
  Afet kapsamına alınan Dağardı Köyü yeni yerleşim yeri imar edilirken arsalarda ahır düşünülmemiş. Sadece mesken olarak inşa edilen evlerin küçük bahçesi köylüler için yeterli gelmiyor. Yeni köyün imarının tamamlanmasının ardından evlerine taşınan köylüler büyük sürprizle karşılaştı. Evlerinin yanında veya köyün yakınlarında ahır yapmak için arsa olmadığını gören köylüler yeni evlerine taşınırken ahır olmadığı için hayvanlarını satmak zorunda kaldı.
  Tahta baraka ve çadır ahırların soğuk olması nedeniyle yeni doğan buzağılarını zaman zaman evlerine alan hatta yatak odalarına alan köylüler sorunlarına çözüm bulunmaması durumunda 109 mağdur olan hanelik köyün büyük göç vereceğini ve köyün boşalacağına dikkat çekiyor.

  ‘’ KÖYDE HAYVANCILIK BİTERSE BU KÖYDE BİTER’’
  Köylerinde hayvancılığın bittiğinin altını çizen Dağardı Köyü Muhtarı Selami Karadaş; “Ahır düşünülmediğinden köyümüzde hayvancılık sıfıra inmiş durumda. Köyümüzdeki 3-5 tane gencimiz de şu anda gurbet garibi oldu. Ormandan 3 defa talep yapmamıza rağmen Valiliğin emrine rağmen orman bize yer tahsisi yapmadı. Ve AFAD’dan hak sahipliğimizi de çıkarttık ormana evrak olarak vermemize rağmen şimdi 4.ncü hamleyi yaptık. Bundan ne sonuç gelecek bilmiyoruz. Yetkililerden yardım istiyoruz. Bu tahta baraka ve naylon barikatların içinde hayvan besliyoruz olan buzağıları da köylüm yatak odasına götürüyor. Yetkililerden ahır yeri konusunda Dağardı Köyü’ne sahip çıkmalarını bekliyoruz. Ve şu anda köyümüz tamamen bitik durumda” dedi.
  Yetkililerden köylerinde ahır sorunun çözülmesini istediklerini belirten Dağardı Köyü Muhtarı Selami Karadaş; “Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde hayvan barınağı olmayan, samanlığı olmayan tek köy Dağardı Köyü. 109 hane 109 u da hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Şu anda bütün köy halkı mağdur durumda ne yapacaklarını bilmez durumdalar” diyerek köyün mağdur olduğunu söyledi.

  '' VALİ YILDIRIM KÖYLÜNÜN BU SORUNU ÇÖZÜLECEK''
  Kastamonu Valisi Mesut Yıldırım geçtiğimiz günlerde Tosya’da yapmış olduğu ilçe değerlendirme toplantısında Dağardı köyünün Ahır ve samanlık sorununu karşısında şaşkınlık yaşayarak kısa sürede çözüm bulunması yönünde kurum müdürlerine talimat verdi.
  (SDA-

Not:Haberimizde adı geçen kişilerin haberlerimize itiraz hakkı bulunmakla birlikte, haberlerde hata olduğunu teyit etmeleri durumdan düzeltme metni yayınlanacaktır.

Editör: TE Bilisim