HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

TOSYA (İHA) – Dünyaca ünlü Tosya Pirinci ‘’Sarıkılçık’’ türünü Ilgaz üreticileri ve Ilgaz Ziraat Odasının patent alarak Tosya’da üretimine engel olmaya çalışıyor.

OSMACIK’TAN SONRA ILGAZ’DA GÖZÜNÜ SARIKILIÇIK PİRİNCİNE DİKTİ.

İlçenin en önemli tarım ürünlerinden olan ve lezzeti dünyaca bilinen Tosya Pirincine Osmancık’tan sonra bu kez de rotayı Ilgaz’ılar çevirdi. Sarıkılçık Pirincinin Tosya’da yetişmediğini iddia eden Ilgaz’ı Çiftçiler; “Sarıkılçık adını Tosya kullanıyor” dedi.

Toplam 190 bin dekar tarım arazisi bulunan ilçemizde sadece Devrez Çayı Vadisi üzerindeki tarım alanlarında pirinç ekimi yapılıyor. Yıllardır yetiştirilen pirinç uzun bir dönemin ardından lezzetiyle ve damak zevkiyle Tosya Pirinci adıyla markalaşırken; Çorum’un Osmancık ilçesinin yaptığı tohum tesciliyle Osmancık 97 pirincinin Tosya’da ekilmeye başlamıştı.

OSMANCIK VE ILGAZ ARASINDA KALAN TOSYA’DA PİRİNÇ ÜRETİMİ BİTME NOKTASINDA

Tosya Aşağı Ova diye bilinen mevkiinde Osmancık Pirinci ekimi devam ederken Çankırı’nın Ilgaz ilçesi Tosya’mızın en önemli ve sadece bu coğrafyada yetişen Sarıkılçık Pirincine gözü dikti.

Ilgaz Ajansı’n haberine göre Sarıkılçık Pirinci Ilgaz ilçesinin 4 köyünde yetişiyor ve 2 bin 5 yüz dekar alanda ekimi yapılıyor. Tosya’da sarı kılçık yetişmediği halde Ilgaz’ın namını Tosya alıyor. Çünkü Fabrika Tosya’da, Pazar Tosya’da, Sarı Kılçık adını Tosya kullanıyor.  Sarıkılçık Pirincine dair konuşmalarını sürdüren Ilgaz’ı Çiftçiler patent istiyor.

Ilgaz Ziraat Odası '' Sarıkılıçık '' pirincine başlatmış olduğu patent çalışması sonucu alacakları Mahreç ile bölgesel ekim alanı yetkisini almış olacak. Sonuçta '' Sarıkılçık'' pirinci sadece Ilgaz sınırları içinde ekimi yapılabilecek

Editör: TE Bilisim