Kastamonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne bağlı Gıda Kontrol ekipleri tarafından, Tosya İlçesi D-100 Samsun İstanbul Karayolu üzerinde faaliyet gösteren dinlenme tesisleri ve gıda işletmelerine akşam saatlerinde denetim faaliyetleri gerçekleştirildi. 

Denetime, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet Deniz, Tosya İlçe Müdürü Mustafa Yağmur ve İl/İlçe Müdürlüğü gıda kontrolörleri katıldı.

Ekibin başında denetime katılan İl Müdürü Yaman burada yaptığı açıklamada; “Halkın sağlığının her şeyin üstünde olduğunu, her insanın sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilme hakkı bulunduğunu, gıda arzının bulunduğu her yerde, özellikle gıda güvenilirliği ve gıda hijyeni konusunda denetimlerin sıklaştırıldığını” ifade etti. 

Yaman açıklamasının devamında; “Özellikle gıdaların tekniğine uygun olarak hazırlanması, taşınması, uygun şartlarda muhafaza edilmesi ve piyasaya arz edilmesi başta olmak üzere bozulmuş, son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin piyasaya arz edilmemesi ve denetimlerde kontrol görevlisi personele yardımcı olmalarının gıda işletmecilerinin en önemli sorumluluklarını oluşturduğunu” belirtti. 

İl Müdürü konuşmasının son bölümünde; “Vatandaşlarımızın gıdaya ilişkin her türlü şikâyet ve taleplerini Türkiye'nin her yerinden devletin yetkili birimlerine ulaştırabilmeleri için Bakanlığımızca oluşturulan Alo Gıda 174 hattını arayabileceklerini, Alo Gıda hattına gelen şikâyet ve taleplerin tamamının anında değerlendirmeye alındığını ve sonuçlarının internetten takip edilebildiğini ifade” etti. 

D-100 karayolu üzerindeki dinlenme tesislerinin üretim kısımlarında özellikle hijyen konusunda denetimler yapıldı. Bu mevsimde mikrobiyolojik etmenlerden dolayı gıda güvenilirliğine daha önem vermeleri, bu nedenle ürünlerin muhafaza şartlarına dikkat etmeleri gerektiği, soğuk zincirin sağlanması gereken ürünlerde buna dikkat edilmesi hususlarında işletme sahipleri, yetkilileri ve çalışan personel uyarıldı. 

Bu kapsamda 8 işletmede denetim yapılmış olup, belirlenen asgari teknik ve hijyenik şartların yetersiz olmasından dolayı eksiklikler belirlenmiş ve işletmelere eksiklerini tamamlaması için süre verilmiştir. Bunun yanında 1 işletmeye hijyen esaslarına aykırı üretimden dolayı idari para cezası uygulandı. 

2015 yılında, İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğümüzde görevli Gıda Kontrolörlerince, İl Merkezi ve 19 ilçemizde gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde toplam 2426 denetim yapıldığı, toplam 35 işletmeye rutin denetim esnasında, Alo 174 şikâyetleri ve alınan numuneler sonucunda 243.131 TL idari para cezası uygulandığı belirtildi.

Editör: TE Bilisim