Tosya Belediyesi 2009’da yaşanan sel felaketinin ardından yağmur ve sel suyu giderlerinin tamamını yenileyerek olası bir sel afetinde şehir merkezindeki suyu kısa sürede tehlikesiz bir şekilde kuru çaya deşarj etmeyi amaçlamış ve bunun içinde geçen sürede önemli ölçüde önlemler almıştı.

Geliştirilen yağmur ve sel sularının bertaraf projesi kapsamında kuru çayın dolmasını engellemek ve sel sularının hızını azaltmak için kuru çay içine kademeli olarak kum tutucu bent (pirit) yapımına başlandı.

Direnci son derece yüksek taş duvarlarla kuru çay içine kordon oluşturulurken yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin;” Göreve geldiğimiz ilk aylarda Tosya’da yaşanılan sel afeti sonrası birimlerimizle geniş çaplı toplantılar yaparak Tosya’nın vadi yapısını da göz önüne alarak sel afetlerinden etkilenmemenin yollarını arayarak bir rapor hazırlamıştık. Yaptığımız kapsamlı çalışmaların ardından sel suyu giderlerinden perde duvarlara, şehrin üst kotlarındaki yağmur suyu savaklarından bunların sutaşıma kapasitesine kadar birçok konuda projeler hazırlayarak hayata geçirdik. Son olarak ilçemizin tam ortasında yer alan kuru çay üzerinde de kum tutucu ve hız düşürücü bentler inşa etmek için çalışmalara başladık. Yapılan çalışma ile aynı zamanda kuru çayın dolması da engellenmiş olacak” dedi.


Editör: TE Bilisim