Tosya Belediyesi tarafından ilçenin göbeği konumundaki Hanönü meydanına yeni yapılan Atatürk – Şerife Bacı ve Asker Anıtı ile beraber arka duvara yapılan rölyeflerin gecikmesi ile bu muhteşem görüntüye sahip olan meydanın açılışı ertlenmişti. Ama artık her şey hazır durumda.

Heykeller ve Rölyefler Kapart Firması sahibi Metin – Aynur Uçak Çifti tarafından geceli gündüzlü özen gösterilerek yapılan çalışmanın sonunda tam 2 ay gibi bir sürede yapılarak tamamlandı.

Rölyeflerde kurtuluş savaşında cepheye malzeme ve mermi taşıyan vefakar ve cefakar türk kadınlarının sembolleri ile Mustafa Kemal Atatürk ,Kazım Karabekir Paşa ve İsmet İnönü’nün Meclis önünde halkı selamladığı ve yine cepheye mermi ve cephane taşıyan insanlarımızın sembolize edildiği rölyefler önceki akşam çekiciler ve kamyonlarla indirilerek yerlerine yerleştirildi. Bundan yaklaşık olarak 2 ay öncede Atatürk Anıtı , Şerife Bacı Anıtı ve Asker Anıtları yerlerine dikilmişti.

Rölyefler  10x2 m. Ölçülerinde fiberklas ve bronz kullanırak yapılması sebebi ile göz alıcı bir görüntüye sahip. Rölyefler heykellerde olduğu gibi spot lambalar ile gün ışığı rengi kullanılarak ışıklandırılacak.

Heykeltraş Uçak’ın eşi Aynur hanım ise yerleştirilen rölyeflerin boyaması ve rütuş işlemlerini yaptı.Ünlü Heykeltraş Metin Uçak eşi ile birlikte geldiği Tosya’da yaptığı eserin çok beğenilmesiyle ilçeden oldukça mutlu ayrıldı.

Tosya Meydanındaki bu Anıtların ve Heykellerin Açılış Tarihi ise 30 Ağustos Zafer Bayramı. Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin yaptığı açıklamada “ Böylesi önemli bir bayram kutlamasında bu güzel ve her karesi tarih dolu bu anıtların açılışı için 30 Ağustos Zafer Bayramından başka bir tarih düşünemezdik. Her iki çoşkuyuda bir arada yaşamanın sevincini tüm Tosya olarak birlikte yaşayacağız.” Dedi.

Yeni yapılan bu heykellerin ve çevre peyzaj düzenlemelerin ardından şehrin göbeği konumundaki Cumhuriyet Meydanı Tosya’ya gelenleri artık yeni yüzü ile karşılayacak ve tarih kenti olan Tosya’nın tarihsel değeri nesiller boyunca bu yapıtlar ile kuşaktan kuşağa aktarılarak devam edecektir.

Kastamonu / Tosya
Alaattin Keşoğlu

Editör: TE Bilisim