Haber ve Araştırma : Sedat Ağacıkoğlu - İHA-Tosya

Kut’ül Amare Zaferine birçok açıdan bakılabilir anlam ve önemi vurgulanabilir: Kut’ül Amare Zaferi, Çanakkale kadar önemli bir başarıdır. Bu zafer Bağdat’a ve Anadolu’ya yönelik işgal hareketini geciktirmiştir. Kut’ül Amare, Türkler ve Iraklılar arasındaki kardeşliğin ve yakınlığın sembolüdür ve bu iki milletin Osmanlı çatısı altında ortak zaferidir. Bu zafer Türk sebatının dönemin süper gücü sayılan Britanya Krallığı’nın inadını kırması anlamına da gelmektedir. Kut’ta 5 general, 481 subay ve 13300 erle teslim olmak zorunda kalan İngilizler için Kut’ül Amare tarihlerinde aldıkları en ağır yenilgilerden biridir. Türk güçleri ve Iraklı aşiretlerin birlikte kuşattıkları Kut, tarihte ilk kez havadan insani yardım ulaştırma gayretlerine de sahne olmuştur.

Kut’ül Amare ve Tosya’nın ne bağlantısı var diyebilirsiniz. Bakın işte ilginç bağlantılar ve tesadüfler: Kut’ül Amare Zaferimizin kahramanı olan Halil Paşa Kastamonulu ve hemşerimiz. Abana’nın Perşembe pazarı köyünden Hacı Kaptanoğlı Kamil beyin oğlu. Halil Paşa Kut zaferinden sonra “Kut” soyadını alıyor.

Daha da ilginci Kastamonulu Halil Paşanın emir eri, Tosyalı Ali Çavuş. Hemşerimiz Ali Çavuş, Halil Paşanın yıllarca yanında görev yapmış, birçok cephede bulunmuş fedakâr bir Tosya evladı. Halil Kut Paşa’nın yanından ayırmadığı sırdaşı ve yoldaşı.

 Tosya'lı dediğimiz zaman, Kut’ül Amare Zaferi konusunda Irak’ta bulunduğu son 3 yıldır Kut’ül Amare’yi unutmayan ve bu zaferin tarih bilgimizde hak ettiği yeri alması için çaba gösteren Tosya'lı hemşerimiz Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı’ya da söz etmeden geçmeyeceğim. Büyükelçi Kaymakcı, 2014 ve 2015 yıllarında Kut’ül Amare kuşatması ve zaferinin cereyan ettiği Irak’ın Kut yani bugünkü adıyla Vasit vilayetine giderek Türk Şehitliğinde Kut’ül Amare zaferini her yıl 29 Nisanda kutladı ve şehitlerimizi andı.

Kut’ül Amare Zaferinin 100. Yılında da Bağdat’ta bir konferans düzenleyen Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği, 29 Nisan 2016 gecesi İstanbul’da düzenlenen Kut’ül Amare Zaferi 100. Yıl Zirvesine de Kut Valisi ile Irak cephesindeki çarpışmalarda Osmanlı Ordusu saflarında yeralmış Iraklı aşiretlerin temsilcilerini gönderdi. Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı’nın da Kut Türk şehitliğinden taşıdığı toprakla katıldığı törende, Iraklı aşiretler birçoğunun üzerinde ay yıldız bulanan aşiret bayraklarını ve Kut Şehitliği’nden gelen toprağı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sundular.

 Kut’ül Amare Zaferi tarih bilgi hafızamızda hakettiği yeri almalıdır. Bu zaferin 100. yıldönümü olan 2016’da Kut’ül Amare etkinlikleri düzenleyenleri tebrik ediyor ve şehitlerimizi anıyoruz.

 Kut’ül Amare Zaferi Kutlu olsun!











Editör: TE Bilisim