Tosya Belediye Başkanlığı, kentsel dönüşümün 2013 yılı ilk meclis toplantısında ele alınmasının ardından, bu uygulamanın hızlı bir şekilde ilçemizde başlatılması için, konusunda uzman bir heyetle inceleme yapmak üzere İstanbul Esenler Belediyesi’ne gidiyor.

Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin başkanlığında kentsel dönüşüm ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere konusunda uzman teknik bir heyet, ülkemizde deprem riskinin en yüksek seviyede olduğu ve kentsel dönüşümün ilk olarak başlatıldığı İstanbul Esenler Belediyesi’nde incelemelerde bulunacak.  Bilindiği gibi kentsel dönüşüm uygulaması deprem riski yüksek ve çarpık yapılaşmanın üst seviyede olduğu bölgelerde devam ettiriliyor. Deprem sonucu oluşabilecek olumsuz durumları en aza indirgemek için başlatılan kentsel dönüşüm atağı ile ilgili olarak Belediye Başkanı Kazım Şahin uygulamanın Tosya’da da verimli bir şekilde yürüyeceğini dile getirdi. Öncelikli olarak deprem olgusunu ve çarpık yapılaşmayı ele alacaklarını belirten Başkan Şahin, bir günlük süre ile inceleme gezisine katılacak heyetle birlikte hemşerimiz olan Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu’nu da ziyaret edecek.

Belediye Başkanı Kazım Şahin yürütülecek olan uygulama ile ilgili şunları kaydetti; “Tosya’mızın önünü açacak olan Meslek Yüksek Okulu, doğalgaz hattının hizmet vermesi, parke üretim tesislerinin revize edilmesi, son teknoloji sıcak asfalt plentinin hizmete girmesi ve iş makinalarının yenilenmesi gibi birçok önemli projeden sonra Tosya’mızın önünü açacak olan kentsel dönüşüm ile ilgili inceleme yapmak üzere teknik bir heyetle İstanbul Esenler Belediyesi’ne gidiyoruz. Tosya’nın kanayan bir yarası olan çarpık yapılaşma ve 1943 depreminden sonra yapılan binaların sağlıksız olması nedeniyle uygulamayı hızla devreye sokacağız. Depremin ardından yapılan dayanıksız binaların önce envanteri çıkarılarak ilçemizin deprem MR’ı çekilmeye çalışılırken diğer taraftan da kentsel dönüşüme tabi tutulacak olan binalar tespit edilecek. Binaların öncelikle tespiti ile birlikte de revize imar planı çalışması devam ettirilecek. Bu bağlamda Türkiye’de ilk defa kentsel dönüşümü başlatan, bir taraftan yıkım olurken diğer taraftan da inşaata hızla devam eden ve kentsel dönüşüm yasasının fiilen uygulandığı İstanbul Esenler Belediyesi’nde çalışmaları bizzat yerinde göreceğiz. Sürecin fiili aşamasında karşılaşılan sorunlar ile ilgili bilgi alma imkânımız da olacak. Çalışmaları teorik ve pratik açıdan da yakinen izleyeceğiz. Vatandaşlarımızın sağlıksız binalarda ikamet etmesine göz yumamayız.”

İncelemelerde bulunacak olan heyet 9 Ocak Çarşamba günü Tosya’dan ayrılarak 10 Ocak Perşembe günü geri dönecek.

Editör: TE Bilisim