Yılbaşı gecesi ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

       Biz, Müslümanca düşünmeye çalışan, Müslümanca konuşmaya ve Müslümanca yaşamaya çalışan öğrencileriz.

 

Bizim takvimimiz Peygamber Efendimizin(sav) Mekke’den Medine’ye hicretiyle başlar. Milli-Manevi değerlerimiz arasında yer almayan bir günü kutlamak, eğlenceler düzenlemek bir Müslümana yakışmaz. Birilerinin, batı medeniyetine ait yılbaşını kutlaması, insanları bu kutlamalara davet etmesi, dinimizce yasaklanan birçok fiili işlemeleri normal karşılanıyor. Hatta kültürümüzün bir parçası gibi düşünülüyor. Maalesef milli-manevi değerlerimizi korumakla yükümlü kurumlar, evrenselleşmek adına değerlerimizin yok olmasına göz yumuyor.


Kastamonu halkının yeni yılı Noel olarak mı yoksa eğlence olarak mı kutladığını düşünüyorsunuz?

          İnsanlar bu günü-geceyi eğlence olarak kutluyor. Bin yıldır iliklerimize işlenmiş olan İslami bir anda çıkarmak kolay değildir. Ancak bu tür etkinliklerin normal karşılanması inancımızın ne derece zayıfladığını gösterir. Böyle giderse birkaç nesil sonra gerçekten “noel” olarak kutlanmaya başlanacak. Ancak özelde Kastamonu, genelde ise; Anadolu halkı bu durumdan pek de rahatsız görünmüyor. İnsanların bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor.


Sizin yılbaşı için planınız nedir?

            Bizim o gece için özel bir planımız yok. Ancak İlim Yayma Cemiyetinin düzenlemiş olduğu Mekke’nin Fethi programına katılacağız. Bu programı yılbaşına alternatif olarak görmüyoruz. Tarihimiz de önemli bir yeri olan Mekke’nin Fethi ‘nin anlaşılması ve fetih ruhunun devam etmesi için güzel bir çalışma olarak değerlendiriyoruz.


Sizce bu gece ne yapılmalı?

      
  O gün diğer günlerden farklı değildir. Sonuçta yılbaşı göreceli bir kavramdır. Seneye bu gün bu saatte bizim için bir yıl geçmiş oluyor. Geçmiş günlerimizi düşünerek hatalarımızı gözden geçirip kısa vadede yarınımızı, uzun vadede ise; ahretimizi daha güzel hale getirmek için iç muhasebemizi yapmalıyız.

             

Yeni yılın kutlanması hakkında son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

       Günümüzde maalesef değerlerimiz nostalji halini almıştır. Gündemimizi bizden olmayan kişiler ya da değerler belirlemektedir. Bizler, kötülüğün ahlaksızlığın yaşanmasının ve yayılmasının serbest olduğu günümüzde elimizi taşın altına koyuyor ve değerlerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bizim hayat kriterlerimiz, bize dayatılan batı normları değil, Allah’ın kitabı Kur’an- ı Kerim ve Peygamber Efendimizin Sünneti’dir.Bu sebeple; yılbaşını kutlamıyor, herkese bir yılın geride kalmasıyla ölüme bir adım daha yaklaştığımızı hatırlatıyor, herkesi özüne dönmeye davet ediyoruz.

Abdullah KAYA
Atakan BAHRAM
Atilla EMER
Muzaffer ÇİL
Sezar ÇAKIRHattaHa

Editör: TE Bilisim