24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hüsnü Acar, bayram olmasından dolayı değil, çalışan gazetecinin alın terine saygının bir ifadesi olarak bütün basın sektörü çalışanlarının 24 Temmuz Gazeteciler Bayramı’nı tebrik etti.

Yazılı mesajına Basın Bayramının kabulüyle başlayan Acar;

“Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak her yıl 24 Temmuz da “Gazeteciler ve Basın Bayramı” kutlanmaktadır. II. Meşrutiyetin yürürlüğe girmesiyle birlikte, çıkan gazeteler sansür memurlarına verilmeden basılmış ve bugün sansürün kaldırılması olarak tarihe geçmiştir.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılında kurulduğu zaman “gazeteciler için de bir gün belirleyelim” düşüncesi ortaya atılmıştır. Önceleri ilk gazetenin basıldığı gün “basın bayramı” olarak düşünülmüştür. İlk gazetenin çıkışı kimilerine göre 1831, yani Takvim-i Vakayi’nin yayınlanışıdır. İlk Türkçe gazete olmasına rağmen onu, resmi gazete olduğu için ilk gazete saymayan görüştekiler de 1861, yani Tercüman-ı Hakikat’ın çıkışını ilk gazete basılışı olarak kabul etmek istemişlerdir. Bu anlaşmazlık nedeniyle konuda bir görüş birliği olmamış bunun üzerine Fatih Rıfkı Atay, Akşam gazetesinde 24 Temmuz’u tarihini ortaya atmış ve 24 Temmuz tarihi “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlanmaya başlamıştır” dedi.

KGC Başkanı Acar, “Günümüzde demir perdelerin yıkıldığı, utanç duvarlarının yerle bir olduğu yüzyılda inanç, düşünce ve fikir hürriyetinden bahsedilen ülkemizde ne acıdır ki düşünce, inanç ve fikir hürriyeti nedeniyle cezaevlerinde yatan gazeteci ve basın mensuplarını saymaya parmakların bile yetmediği günümüzde bayramlardan günlerden söz etmek mümkün müdür?

Gazetecilik saygınlıktır, doğruluktur, güvencedir, inançtır, hakkaniyet ve adiliyettir, dürüstlük ve cesarettir. Bu maddelerden verilen taviz, çıkarılan bir satır gazeteciliğin özgür düşüncesine konulan bir ipotektir, koluna vurulan kelepçe, ayağına vurulan prangadır.

Bizim için Gazeteciler Günü ve Gazeteciler Bayramı, ne 10 Ocak, ne de 24 Temmuz’dur. Bizim bayramımız düşünce, fikir  veya inancından dolayı içeride bir tane gazeteci kalmadığı ve yeni hazırlanmakta olan T.C. Anayasasında, bu taleplerimizin yer aldığı ve kabul edildiği gün Gazeteciler Bayramını kutlayacağız” dedi.

Editör: TE Bilisim