Üney, 26. Bölge Kastamonu-Çankırı-Karabük Eczacı Odasının Olağan Genel Kuruluna katıldı. Burada eczacılara önceki gün imzalanan yeni yasa hakkında bilgiler veren Üney, ek ilaç protokolüyle Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) yüzde sıfır oranında indirim yapan ve yıllık 0-600 bin lira satış hasılatı aralığındaki eczanelerin bareminin 700 bin liraya çıkartıldığını kaydetti.

SGK ile imzalanan İlaç Alım Protokolü ile 12 bin eczane ıskontodan muaf tutularak düşük cirolu eczanelerin korunmasının sağlandığını belirten Üney, “Reçete başına hizmet bedelini artırmak istediğimizi ve arttıracağımızı her fırsatta dile getirmiştik. Şimdi çok sıcak bir gelişme olarak 19 Eylül 2013te imzaladığımız Ek İlaç Alım Protokolü ile eczacılar ve eczaneler açısından elde edilen kazanımları genişlettik.

SGK’ya yüzde sıfır oranında indirim yapan yıllık 0-600 bin TL satış hasılatı aralığındaki eczanelerin baremi 700 bin TL’vi çıkartılmış, bu kademedeki eczanelere reçete başına ödenen 25 kuruş tutarındaki hizmet bedeli de 75 kuruşa yükseltilmiştir. Yani kuruma yüzde sıfır ıskonto yapan eczacıya reçete başına 75 kuruş hizmet bedeli ödenecektir. Baremin 700 bine çıkmasıyla o ıskonto yapan eczane sayısı 12 binden 17 bine yükselmiştir. Amacımızın her zaman düşük cirolu eczanelerimizi korumak, özellikle yeni eczane açan eczacılarımızı ekonomik bakımdan rahatlatmak olduğunu ifade ediyoruz. Yeni eczane açacak olan eczacılarımızın ilk senelerinde eczaneleri yerine oturana kadar ıskonto yapmaması onları önemli ölçüde rahatlatacaktır” dedi.

Sıralı dağıtım sistemine tabi reçete gruplarını genişlettiklerini açıklayan Üney, “Talasemi endikasyonunda kullanılan ilaçlar, TNF alfa blokeri olarak kullanılan ilaçlar ve Majistral formül ihtiva eden reçeteler sıralı dağıtım sistemine dahil edilmiştir. Protokol’ün Ek-6 listesiyle daha önce sadece medikal malzemeciler tarafından verilen medikal ürünler Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankasında kavdı bulunan sözleşmeli eczanelerden de temin edilebilecektir. Majistral ilaç tarifesine yönelik güncellemelerin her yıl yeniden görüşülüp değerlendirilmesi ilk kez bu protokolde yer almıştır.

Majistral ilaç tarifesi ve enjektör bedellerinin güncellenmesi konusunda maaliyet çalışmaları yapıldı. Kurum provizyon sisteminde 2 cc, 5 cc ve 10 cc'lik enjektör fiyatlarının 8 kuruştan 15 kuruşa çıkartılması konusunda mutabakat metni imzalanmıştır. Sonuçta 19 Eylül 2013'te imzaladığımız Ek İlaç Alım Protokolüyle eczacıya 98,5 milyon lira tutarında bir ekonomik kazanım sağlanmıştır” diye konuştu.

Hasta altı bezleri kullananlar hastaların eczacıların hastası olduğuna dikkat çeken Üney, “Bu yatalak hastaların hepsinde aynı zamanda kronik hastalıklarda bulunuyor. Fakat eczanelere geldiklerinde eczaneden diğer ilaçlarını alıyorlar fakat hasta bezini başka bir yerlerden temin ediyorlar. Eczane aynı fiyata da satsa yine başka yerlerden alıyorlar. Böyle bir algı oluşmuş. Bundan sonra hastalar, hasta bezlerini eczanelerde hiç para vermeden aynı şeker stripleri gibi veya raporlu ilaçlar gibi alınabilecek. Bu her ne kadar eczacıların satışlarında önemli bir derece etken olsa da öncelikle halk sağlığı açısından insanların o karda kışta kuyrukta bekleyip kurumdan bunların paralarını teslim alma dönemi artık geçmiştir” şeklinde konuştu.

Eczanelerde çalışan yardımcıların aldıkları eğitimlerde artık Avrupa Birliği normlarında eczane çalışanları statüsüne geldiklerine dikkat çeken Üney, “Bunlar yardımcı personel sertifikası da aldılar. Alamayanlarda vardı. Yeniden başvurular oldu. 11 bin 500 kişi Türkiye genelinde, yaklaşık 70 kişide Kastamonu’da arkadaşımız bulunuyor. Daha önce olduğu gibi sınıflar kurulup gönüllü eczacı arkadaşlarımız tarafından ders verilmeyecek. Bu konuda merkezi bir sistemle bu dersleri vereceğiz. Eczacılar Birliği Eğitim Akademisinin hocaları, uzaktan merkezi eğitim sistemiyle Türkiye genelinde bu eğitimler tekrar başlayacak. Başvurular Ekim ayında başlayacak, 11 Kasım’da da eğitimler başlayıp 3 ay sürecek” ifadelerini kullandı.

Geleceğe güvenle bakabilmenin herkesin arzusu olduğunu belirten 26. Bölge Kastamonu-Çankırı-Karabük Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ümran Pelenkoğlu ise, “Fakat sorunların hayatımızın içinde bir şekilde var olacağı da gerçeğimizdir. Bundan önceki yıllarda farklı sorunları konuşuyorduk, bugün farklı sorunları konuşuyoruz, yarın farklı sorunları konuşacağız. Önemli olan mesleğimizin kutsallığına inanmamız, birbirimize güvenmemizdir. Mesleki birlikteliğimizi sağlanabileceğimiz adresler de hiç şüphesiz Türk Eczacıları Birliği ve eczacı odalarımızdır. Her ne kadar eleştirisel yaklaşımlarımız da olsa diğer meslek örgütlerinin gıptayla baktığı bir örgütümüz var. Bizim örgütümüz 25 bin eczacı ile sürekli ilişki halindedir. Bizi güçlü kılan da bu bağdır. Bu bağın güçlü kalması da tüm meslektaşlarımızın geleceği için önemlidir” dedi.

Hem dünya gündeminin hem de ülke gündeminin oldukça yoğun, karmaşık ve şiddet dolu olduğuna işaret eden Pelenkoğlu, şöyle konuştu: “Ortadoğu’nun şekillendirilmesi için çıkarılan iç savaşlarda aynı ülke insanları birbirlerini öldürüyor. Ülkemiz de bu ateş çemberinin içinde kalmış durumda. Savaş her an kapımızda bir halde yaşıyoruz. Savaşı haklı kılabilecek hiçbir neden olamaz ve hiç bir öncelik yaşam hakkının önüne geçemez. Ancak bu anlayış tüm dünyada sahiplenildiğinde barış sürekli hale gelecektir”

Türkiye’de de ben merkezli yaşam biçimlerine karşıt görüşe tahammülün olmadığını vurgulayan Pelenkoğlu, şunları kaydetti: “Masumane piknik havasında başlayan ağaçları koruma eylemi polisin aşırı şiddet uygulamasıyla, çadırları yakmasıyla, gaz sıkmasıyla kitlesel bir tepkiye dönüşmüştür. Çıkan olaylarda birçok gencimizi kaybettik. Ölen bir genç için yapılan eylemlilikte bir başka gencimiz ölüyor. Bunun derhal sona ermesi gerekmektedir. Toplumun baskılarla, dayatmalarla suskunlaştırılmaya çalışılmasından kaçınılmalıdır. Düşünen konuşan tartışan toplumlar iyi geleceğini yaratan toplumlardır. Günümüz toplumundaki umursamazlık, yılgınlık ve ben merkezli yaşam kaygı verici düzeydedir ve her geçen gün daha az düşünen bir toplum haline geliyoruz.

Türkiye’ye yansımaların da bu yönde olacağını düşünürsek ilaç odaklı eczacılık eğitimimizin hasta odaklı eğitime doğru kayması gerekiyor. Tabi ki bizler de Meslek İçi Eğitimlerle kendimizi bu yönde geliştirmeliyiz. Odamızda düzenlenen meslek içi eğitim programlarına ısrarlı duyurularımıza rağmen en fazla 13-15 kişinin katıldığını burada belirtmeliyim. Siz de takdir edersiniz ki değerli meslektaşlarım eğitime katılan eczacı sayımız çok daha fazla olmalıdır. Lütfen bu programlara katılmak için biraz daha fazla uğraş verelim”

Pelenkoğlu, eczane açmayı kısıtlayan yeni uygulamanın yürürlüğe konulmasıyla birlikte 3 bin 500 kişiye bir eczane düşeceğini belirterek, şöyle devam etti: “Kastamonu’nun ilçelerinden Araç, Cide, Doğanyurt ve Taşköprü’ye birer eczane açılabiliyor. Çankırı’nın Orta ve Yapraklı ilçesine birer eczane açılabiliyor. Karabük ilimizde ise eczane açılabilecek bir bölge yok”

Konuşmaların ardından genel kurula geçildi. Kurulda mevcut başkan Ecz. Ümran Pelenkoğlu tekrar güven tazeleyerek yeniden başkan seçildi.

Vedat İKİZOĞLU / İHA

Editör: TE Bilisim