Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) 2010 ALES Sonbahar dönemi kılavuzunda birkaç ibarenin yer almadığını belirterek eksik düzenleme yapıldığı gerekçesiyle sınavın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açmıştı. Kılavuzda yer almadığı belirtilen ibarelerden bir tanesi ise "Bir fotoğraf" başlıklı C bendinin "Başı açık ve başı açık olarak sınava girilmemesi halinde sınavın geçersiz sayılacağı" şeklindeki ibareydi. Bunun ardından Danıştay 8. Dairesi, kılavuzdaki söz konusu düzenlemelerin yürütmesini oy birliğiyle durdurmuştu.  


Danıştay 8. Dairesi'nin bu kararına itiraz eden YÖK ise, itirazında Danıştay kararlarına göre davacı sendikanın dava açma ehliyetinin bulunmadığı belirtilerek, "Buna karşın Danıştay'ın davacı sendikanın dava ehliyeti olduğunu kabul ettiği" kaydedildi. YÖK'ün itiraz dilekçesinde "İlgisiz bir kurumun açtığı davayı kabul etmesinin hukuksuz olduğu, bu durumda Danıştay'ın ALES kılavuzuna ilişkin davayı, ehliyet şartı yerine gelmediğinden reddetmesi gerektiği" öne sürülmüştü.  


YÖK'ün bu itirazını görüşerek karara bağlayan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, itirazı oy çokluğuyla kabul etti. Kurul ayrıca dosyanın esasına girmeden yaptığı incelemede, davacı Eğitim-İş'in dava açma ehliyetinin bulunmadığı kararına vardı

Editör: TE Bilisim