Toplantıya Batı Karadeniz Havzası Yönetim Heyeti Koordinatörü Valimiz Sayın Erdoğan BEKTAŞ, Vali Yardımcısı Aytekin YILMAZ, Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali KINACI, DSİ 23. Bölge Müdürü Mehmet Recep ÇITIR ve Kastamonu, Sinop, Çankırı, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu, Karabük, Samsun İllerinde bulunan Belediye Başkanlıkları, Üniversiteler, DSİ Bölge Müdürlükleri, İlbank AŞ. Bölge Müdürlükleri, Meteoroloji Bölge Müdürlükleri, KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri, Halk Sağlığı İl Müdürlükleri, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlükleri, İl Özel İdareleri, Orman Bölge Müdürlükleri,  Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri, Sanayi ve Ticaret Odaları,  Sulama Birliklerinden temsilciler katıldılar.

 

Havza Yönetimi ve Batı Karadeniz Havzası Yönetim Heyeti Teşkili Faaliyeti hakkında bilgiler veren Batı Karadeniz Havzası Yönetim Heyeti Koordinatörü Valimiz Sayın Erdoğan BEKTAŞ yaptığı konuşmasında;

 “Farklı ve  yeni bir konu, Batı Karadeniz Bölgesi Su Havzası Yönetimi Toplantısındayız. Su kaynağı Sayın Bölge Müdürümüzün açıkladığı rakamlardan da anladığımız kadarıyla sınırlı bir kaynak ama bizim ihtiyaçlarımızdan öte arzularımız, ihtiyaçlarımız kesinlikle sınırsız, bu sınırlı kaynağın bu sınırsız ihtiyaçlara tahsisi konusu,  bir şekilde, ölçülüp biçilmesi gereken bir mevzu idi.  Nitekim Orman ve Su İşleri Bakanımız bu işi gerçekleştirdi ve bu aşamaya getirdiler kendilerine teşekkür ediyoruz.

Biz Batı Karadeniz Bölgesi olarak Filyos çayı çevresinde yerleşen, odaklanan bölge olarak suyumuzun çok az olmadığını düşünüyorum ama örneğin Kastamonu’da içme suyu konusunda kamuoyunda tereddütler ortaya çıktı, özellikle kurak sezonlardan sonra susuzluğun çeşitli sorunlarını yaşıyoruz ve rakamlarda 622 ml çok mütevazi bir yağış oranından bahsediliyor.  Dolayısı  ile Ülkemizin su imkanları, su işleri mutlaka havza bazında dağılımı planlanması, projelendirilmesi, geliştirilmesi, üzerinde çalışılması gereken bir mevzu.

Batı Karadeniz Bölgesi olarak Kastamonu Merkezde böyle bir çalışmanın yapılmasından memnunuz, bizlerde konuyu öğrendikçe müdahil olacağız ve imkanlarımızla ihtiyaçlarımızı nasıl dengeleyebileceğimiz konusunda görüşlerimizi ifade edeceğiz. Bölgedeki partnerlerimizle, Ülkedeki ortaklarımızla,  paydaşlarımızla beraber bu konunun nasıl içinden çıkacağımızı anlamaya, öğrenmeye, öğretmeye, söylemeye çalışacağız. Biz tabi bu aşamada üzerimize düşeni yapacağımızı ifade ediyorum. Bu çalışmanın ülkemize, bölgemize, milletimize hayır getirmesini diliyorum, emeği geçenlere de katkılarından dolayı Genel Müdürümüz, Genel Müdürlüğümüz, Orman ve Su İşleri Bakanlığımız olmak üzere herkese teşekkürlerimizi ifade ediyor, hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum” dedi.

 

Toplantının devamında ise DSİ 23. Bölge Müdürü Mehmet Recep ÇITIR Batı Karadeniz Havzasında DSİ 23. Bölge Müdürlüğü Faaliyetleri hakkında,  Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali KINACI Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Hizmetleri Havza Yönetiminin önemi hakkında bilgiler verdi.

 

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü  Havza Yönetimi Daire Başkanı Nermin ÇİÇEK’de Havza Yönetim Heyetlerinin Teşekkülü, Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ ve Havza Koruma Yönetim Heyetlerin Teşkili sunumunu gerçekleştirdi.

 

Batı Karadeniz Havzası Yönetim Heyet Teşekkülünün tamamlanması, STK, Üniversite, OSB vb,  Batı Karadeniz Havzası Yönetim Heyeti Üst Heyeti ve  Batı Karadeniz Havzası Yönetim Heyeti Alt Heyetinin  belirlenmesi konuları Valimiz Sayın Erdoğan BEKTAŞ’ın Koordinatörlüğünde  görüşüldü.    

 

  Batı Karadeniz Havzası Yönetim Heyeti Koordinatörü Valimiz Sayın Erdoğan BEKTAŞ’ın da katılımı ile gerçekleşen panele ayrıca,  Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali KINACI, DSİ 23. Bölge Müdürü Mehmet Recep ÇITIR, SYGM Havza Yönetimi Daire Başkanı Nermin ÇİÇEK’ de panelist olarak katıldı. Çeşitli illerden katılan kamu kurum temsilcilerinin soruları yanıtlandı.
Editör: TE Bilisim