Belediye Başkanı Kazım Şahin; devam eden ve yapılacak olan kamu yatırımları ile belediye yatırımlarına ilişkin güncel paylaşımlarda bulunmak üzere, Ak Parti Tosya İlçe Başkanı Metin Ekşi ve Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mutlu ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Devrez Kızlaryolu Barajı

Belediye Başkanı Kazım Şahin, basın toplantısına geçtiğimiz gün Başbakan Binali Yıldırım tarafından temeli atılan Devrez Kızlaryolu Barajı ile başladı.
“Bugün Tosya belediyemizin bir taraftan Tosya’mızda yapılan kışa girerken yaptığımız hazırlıklar projeler ve kamu yatırımları noktasında sizlerin aracılığıyla halkımızı bilgilendirmek istedik. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Ankara ve Kastamonu bölgeyi ilgilendiren ve Tosya’mızda da çok ciddi bir ivme ile Tosya’mızda sulama noktasında büyük ölçüde fayda sağlayacak Devrez Kızlaryolu Barajımızın temeli Çankırı’da Sayın Başbakanımız tarafından atıldı bu bölgemiz açısından çok önemli bir gelişme. Toplamda 163bin hektar alanın sulanacağı ve 5bin megawatt enerji üretilecek olan  Devrez Kızlaryolu Barajı’nın maliyeti ise 400milyon TL.  Bu barajdan en fazla istifade edecek olan yerleşim yeri ise Tosya. Barajın tamamlanmasıyla başta çeltik olmak üzere ilçemizin sulama  sorunu çözülecek” dedi. 

Devrez Çayı’nın ıslahı

Baraj ile birlikte Devrez Çayı Islah Projesi çalışmalarının da devam ettiğini ifade eden Şahin; “Ayrıca bir taraftan barajın gövde çalışmaları ve dolgu çalışmaları da devam ederken diğer taraftan da sulama projesi çalışmaları hızla devam ediyor, projeyi alan firma yetkilileri bizimle zaman zaman görüşüp bir taraftan Devrez’in ıslahı diğer taraftan da Devrez’in iki yakasında kapalı havza sistemi ile sulama sularını getirilmesi konusunda bentler arklar ve kapalı borularla arklara verilecek sularla ilgili çalışmalar devam ediyor.
Umudumuz odur ki bu süreç çok uzun sürmeyecek. Bunun yanı sıra bildiğiniz gibi Tosya sınırları içerisinde ihalesi yapılan iki tane barajımız var. Çukurhan Göleti yer teslimi yapıldı ve Akbük Göleti’nin de çalışmaları devam ediyor. Su ihtiyacının karşılanması iklimin yumuşatılması ve gerektiğinde de içme suyuna katkı olabilecek projeler bunlar.
Kayser Deresi Göleti’nin de ask alanıyla ilgili sodalı suyun bulunduğu bölgede yaklaşık 50 metre derinlikte alüvyon biriktiği için zemin noktasında DSİ bölge müdürlüğü endişeleri var ve alan değiştiriliyor. Ancak 2018 yılı programında rusubat engelleyici tersip bendi yapımı gerçekleşecek. Bu arada baharla beraber Deringöz’ün sürekli kirli suyla masmavi bir görünüme bürünmesinden dolayı kilin suya karışmasını önlemek için çalışmalar yapılacak. Kil önlendikten sonra Kayser Deresi Göleti projesi hızlanacak” dedi.

İçme Suyu Arıtma

İçme suyu arıtma projesinin İlkbahar’da tamamlanacağına dikkat çeken Belediye Başkanı Kazım Şahin; “Bildiğiniz gibi Tosya’mızın içme suyu bölgenin en temiz sularından birisi. Ancak Tosya içme suyumuzun kireç oranı yüksek. Geçtiğimiz günlerde bu konuya ağırlık vererek yerinde incelemeler yaptık ve bu kireci nasıl özleriz konusunda ciddi adımlar attık. Uygulanacak proje noktasında kesin kanaatimiz oluştu. 2018 Ocak ayında ihalesi yapılarak bahar ayında da hizmete sunulacak. Zaten temiz olan içme suyumuzun kireç oranını normal değerlere çekeceğiz. Suyumuz kendi cazibesi ile geldiği içinde elektrik ve pompa maliyetimiz olmayacak. Bizim hesaplamalarımıza göre arıtma suyu tesisi 2018 Mayıs ayı sonunda hizmete sunulacak. Halkımız Mayıs ayı sonundan itibaren kireçsiz ve arıtılmış su kullanabilecekler” dedi. 

Belediye Çalışmaları

Belediye çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Şahin; “Belediye çalışmalarımız noktasında tüm kazı tamirat işlemlerimiz büyük ölçüde tamamlandı ve kış mevsiminde fırsat buldukça Aşağı Pınardaki restorasyon projesini, cep sinemasının bulunduğu bölgedeki alanın faaliyete geçirilmesi, lise altı bloklarının restorasyonu ve kapalı çarşıdaki asansör işlemi bitince mermer, granit kaplama ve boyama çalışmalarını projelendiriyoruz” dedi.

Hükümet Konağı

Başkan Şahin; “Hükümet konağı ile ilgili yıkım çalışmaları devam ediyor ve proje netleşti. İnşallah hızlı bir şekilde yapım ihalesine çıkılacak ve önümüzdeki günlerde burası yıkılacak” dedi.

Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezleri

Yapılacak olan projeler hakkında bilgi veren Başkan Şahin; “Sağlık bakanlığı tarafından yürütülen TSM ASM ve 112 acil diye nitelendirdiğimiz merkezlerle birlikte İlçe Sağlık Müdürlüğünü de içinde projelendireceğimiz eski adliye lojmanlarını bulunduğu bölgede bu çalışmalar tek merkezde yürütülecek. Proje bedeli İl Özel İdare Müdürlüğüne aktarıldı.  İlçe Sağlık Müdürlüğünün de projeye eklenerek çalışmaların tamamlanmasının ardından ihalesi yapılarak yapım süreci başlayacak” dedi.

Adliye Sarayı

Basın toplantısındaki konuşmasında “sırada Adliye Sarayı var” diyen Belediye Başkanı Kazım Şahin önümüzdeki süreçte yapımına başlanacak olan Adliye Sarayı Projesi hakkında bilgi verdi.

Belediye Başkanı Kazım Şahin; “Biz belediye olarak tüm bu hizmetlerin merkezindeyiz ve planlamadan, projelendirmeden, çevre düzenlemesinden tutun geliştirilmesine kadar her aşamasındayız.

İlçemizin ihtiyaçlarını görerek tüm bu çalışmaları da geliştirmek zorundayız. Yeni bir gelişme olarak gündemimizde Adliye Sarayı var. Ak Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü bakanlıktaki ilgili birimleri arayarak Tosya Adalet Sarayının son durumu masaya yatırıldı. Adliye Sarayı yapılacak proje tadilatı ile 2018 Ocak ayında ihaleye çıkarılarak süreç başlayacak” dedi.

Tosya Kent Tarihi Müzesi

Geçtiğimiz günlerde Markos’un evi olarak bilinen kültürel mirası belediyemize alarak burayı bahçesinde Tosya mutfağı olacak ve binayı da Tosya kent tarihi müzesi yapacağız. Aynı zamanda koruma kurulundan da bu projeler geçti. Orayla birlikte belediyenin üst sokağını da komple bir turizm sokağı yapmak istiyoruz. Belediye Blokları dış cephe giydirmesi ve otogarın olduğu yerin revizesinin tamamlanmasıyla şehrin görüntüsü değişecek.
Dolayısıyla bir taraftan kamu yatırımları bir taraftan da belediye hizmetleri ile Tosya’ya hizmet etmeye devam ediyoruz” dedi.

Hastane

Başkan Şahin; “önümüzdeki günlerde hastanemize bir anestezi ve çocuk doktoru gelmesi için de yine girişimlerimiz devam ediyor” diyerek doktor çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

III. Etap TOKİ

Üçüncü etap TOKİ çalışmalarının devam ettiğini belirten Başkan Kazım Şahin; “Gerekli girişimleri yaptık, orman deposunun olduğu yere III. Etap TOKİ’yi yapacağız. Çalışmaların tamamlanmasının ardından kayıtları almaya başlayacağız” dedi.
Toplantı basın mensuplarının sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.

Editör: TE Bilisim