İlçemiz Cumhuriyet Meydanında yapılması düşünülen değişikliklerin ilk etabında, Meydanda yer alan Atatürk Büstü ve Kaidesinin yenilenmesi ile yeni büstün sağında ve solunda yer alacak Şerife Bacı ve Mehmetçik heykellerinin oluşturacağı kompozisyonun İstiklal Savaşı rölyefleri ile arka plan oluşturulduktan sonra Şehit Kitabeleri ile tamamlanması öngörülmüştü.

Projeye göre yapılması düşünülen çalışmalara 24 Nisan tarihinde başlanmış ve kompozisyonun ilk belirtileri geride bıraktığımız 14 Mayıs Cumartesi günü, yapılan çalışma ile görsel hale gelmiş bulunmaktadır.

Açıksöz Gazetesi muhabirinin tespitlerine göre, öncelikle Atatürk Büstü’nün sağına ve soluna yerleştirilecek olan Şerife Bacı ve Mehmetçik heykellerine kaidelerine oturtulduktan sonra Atatürk Büstü de kendi kaidesine yerleştirlmiş ve açılışa kadar üzeri bayrakla örtülmüştür. Alandaki revizyon çalışmaları devam etmektedir.

ATATÜRK ANITI YENİLENİYOR

 

İlçemiz Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanında ki Atatürk anıtını yenileme çalışmalarına başlanmıştı.

Ayakta duran Atatürk Heykeli yanı sıra Şerife Bacı  ve Mehmet’cik  heykelleride  kaidelerine yerleştirilip, kaidelerin mermer kaplaması ve çevre düzenlemesine  başlanacaktır.

 

MEHMET’CİK KİMDİR

Türk milleti, adları ayırt edilemeyen evlatlarının hepsine birden bir sevgi, kendisini savaş alanlarında tanıyan düşmanları ise bir saygı nişanesi olarak “MEHMETÇİK” demiştir.

 

Mehmetçik bütün Türk ordusunun simgesidir.

 

Mehmetçik bir isim değil bir fikirdir, bir amaçtır.

Bir çok hikaye vardır anlatılan. Bir çok.

Bunlardan bir tanesi de Üsteğmen Cosey'in anlattığı hikaye.

 

Cosey'in ağzından işte Mehmetçik;
23 Nisan 1915 günü Conkbayırı'nda Türkler ve Birleşik Kuvvetler arasında korkunç siper savaşları oluyor. Siperler arasında 8-10 m. mesafe var. Süngü hücumundan sonra savaşa ara verildi. Askerler siperlerine çekildi. Yaralılar ve ölüler toplanıyor. İki siper arasında açıkta ağır yaralı ve bir bacağı kopmak üzere olan İngiliz Yüzbaşı avazı çıktığı kadar bağırıyor, ağlıyor, kurtarın diye yalvarıyordu.

Ancak hiçbir siperden kimse çıkıp yardım edemiyor. Çünkü en küçük bir kıpırdanışta yüzlerce kurşun yağıyordu. Bu sırada akıl almaz bir olay oldu. Türk siperlerinden beyaz bir iç çamaşırı sallandı. Arkasından arslan yapılı bir Türk askeri silahsız siperden çıktı. Hepimiz donup kaldık. Kimse nefes alamıyor, ona bakıyorduk. Asker yavaş adımlarla yürüyor, siperdekiler kendisine nişan almış bekliyordu. Asker yaralı İngiliz subayını okşar gibi yerden kucakladı, kolunu omuzuna attı ve bizim siperlere doğru yürümeye başladı. Yaralıyı usulca yere bırakıp geldiği gibi kendi siperlerine döndü. Teşekkür bile edemedik. Savaş alanlarında günlerce bu kahraman Türk askerinin cesareti, güzelliği ve insan sevgisi konuşuldu. Dünyanın en yürekli ve kahraman askeri Mehmetçiğe derin sevgi ve saygılar.

Üsteğmen Cosey (Sonradan Avustralya Genel Valisi olmuştur)

Şehit Mehmetçik'lerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz
.

 

 

Şerife Bacı - Şerife Bacı Kimdir

Kurtuluş Savaşı'nda eli silah tutanların cephede olduğu sıralarda İnebolu'ya çıkarılan silah ve cephanelerin Kastamonu üzerinden Ankara'ya ulaştırılmasında yaşlı erkeklerle kadınların da insanüstü çalışmaları olmuş, tarihe geçmişlerdir. Bu tarihe geçen kadınlarımızdan biri de Seydilerliİnebolu'dan Kastamonu'ya cephane taşırken, Kastamonu Şehit Şerife Bacı'dır. Şerife Bacı 1921 yılının çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü Aralık ayında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile Kışlası önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur

 

Şehit Şerife Bacı adı Kastamonu'da Seydiler'de, İnebolu'da Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanlarını simgeliyordu.

 

Bu günden sonrada ŞERİFE BACI TOSYA’da da kurtuluş savaşının kadın kahramanlarını simgeleyecek.


Haber Açıksöz Gazetesi - Video Tosyahaberleri.com

Editör: TE Bilisim