İl Genel Meclisi (İGM) zincir marketler ve alışveriş merkezleri karşısında yok olma noktasına gelen mahalle bakkallarının sorunlarını gündemine aldı.

Esnaf, Sanayi Ticaret Doğal Kaynaklar Komisyonu’nun hazırladığı raporuna okuyan İGM Tosya üyesi İlyas Çakır, mahalle bakkallarına kooperatifleşmeleri çağrısında bulunuldu.

Büyük market ve alışveriş merkezlerinin mahalle bakkallarının yakınına açılmasına müsaade edilmemesi gerektiğini de vurgulayan İlyas Çakır, Bursa İnegöl’deki mahalle bakkallarının kurdukları kooperatif sayesinde süper marketlerden daha ucuza ve daha kaliteli ürünleri tedarik edip satabildiklerini dile getirdi.

İlyas Çakır, “Alışveriş merkezlerinin açılması market zincirlerinin artmasıyla bakkal esnafının cirosu yüzde 50 düşmüştür. Şehirlerarası ulaşımın kolaylaşmasıyla insanlar sadece alışveriş için başka şehirleri tercih edebilmektedir. Mahalle bakkalları bir bir kapanmaktadır. Küçük esnafların bir araya gelerek büyümeleri gerekmektedir. Bunun en önemli örneği Bursa İnegöl’deki bakkaların bir araya gelerek kurdukları S.S. İnegöl Bakkallar Temin Tevzii Kooperatifi’dir. İnegöl’deki mahalle bakkalları İnegöl Bak-Koop kanalıyla marketlerden daha ucuza markalı ve kaliteli ürünler tedarik edebilmektedirler. Mahalle bakkalları mutlaka hayatlarını devam ettirmeli birlik ve beraberlik sağlanmalıdır. Marketlerin, parakende satış zincirlerinin alışveriş merkezlerinin mahallenin bakkal amcası olan mahalle bakkalının burnunun dibine kadar açılmasına müsaade edilmemelidir” diye konuştu.

Komisyonun raporu esnaf odalarına ve belediye başkanlıklarına gönderildi.

Editör: TE Bilisim