Türk tarımına 8 yeni çeltik çeşidi

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 8 çeltik çeşidi geliştirdi. Bunlardan birisine de Tosya Güneşi adını verdiler.

Enstitü Müdürü Adnan Tülek,  enstitünün 1970'li yıllardan bu yana çeltik ıslah çalışmaları kapsamında 2010 yılında 10 adet çeşit adayının tescile sunulduğunu belirten Tülek, çeşitlerden 8 tanesinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon birimi tarafından tescil edildiğini söyledi.

Geliştirilen çeşitlerin, enstitünün arazilerinde üretim aşamasında olduğunu ifade ederek 2014 yılında çiftçinin üretimine sunulacağını söyledi. Adnan Tülek geliştirilen bu tohumlara verilen isimleri şöyle sıraladı, Biga İncisi, Tosya Güneşi, Manyas Yıldızı, Küplü, Kale, Sürek, Yatkın ve Mis 2013.

Pirinç çeşitlerinin özelliklerine de değinen Tülek, Biga İncisi'nin Baldo çeşidi gibi iri tane yapısına, Tosya Güneşi'nin erken hasat özelliğine, Mis 2013'ün aromatik tane yapısına, Sürek'in de yüksek verim potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Çiftçilerin, yağış ve sıcaklıktan dolayı randımanı kaybolmayan ürün geliştirilmesi isteği var. Geliştirilen çeşitlerden Yatkın, Kale ve Manyas Yıldızı gibi çeşitler yüksek pirinç randımanına sahip. Hasat olgunluğu geldikten sonra tarlada uzun süre kalsalar dahi bu özelliklerini kaybetmiyorlar.

Tosya'lı yetkililer dünyaca ünlü olan Tosya Pirinci ’ne bu günlerde mahreç almaya çalışırken Trakya’da Tosya adına tohum geliştirildi.


Tosya Ziraat Odası Yönetimini üzecek olan haber 8 ay sonra Trakya’dan geldi.  Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından erken hasat özelliği olan ve adına Tosya Güneşi adı verilen tohum üretildi.

Şimdi Tosyalı yetkililerin hangi pirince mahreç alacağı merak konu oldu. Acaba mahreç Tosya Pirincine mi yoksa Tosya Güneşine mi?

Kaynak : http://ekonomi.haber7.com/turkiye-ekonomisi/haber/1064385-turk-tarimina-8-yeni-celtik-cesidi

Editör: TE Bilisim