HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA)- Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Kastamonu’nun tanıtımına katkı sağlamak amacıyla Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünce (BYEGM) düzenlenen geziye 11 farklı ülkeden 60 yabancı ülkelerin gazetecileri katıldı.

Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin misafir gazetecileri makamında misafir ederek, yabancı medya temsilcilerine Tosya ilçesinin tarih ve kültür zenginliği hakkında bilgi verdi.

Başkan Kazım Şahin Uluslararası Medya Buluşması programı kapsamında Tosya ilçesine ziyarete gelen Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Moldova, Tunus, Suudi Arabistan, Kuveyt, Cezayir, Bosna-Hersek, Filistin, Kırgızistan, Makedonya, Hırvatistan, Katar, Arnavutluk ve Lübnan’dan yabancı medya temsilcilerine ilçenin tarihi, ekonomisi ve kültürel zenginlikleri hakkında kısa bir bilgilendirmede bulundu.

Başkan Şahin konuşmasında ‘’ Tosya ilçemiz sanayi alanında ilçe ekonomisine en büyük katkı sağlayan ürün birinci sırada kapı üretimi var kapı Türkiye’nin %30 üretimini Tosya karşılıyor. İlçe Marangoz Sanayisi ve Organize sanayide günlük 15 bin kapı üretimi yapılıyor. İkinci sırada ise Tekstil alanında Kıl Tela üretimi gelmektedir. Yine Türkiye’nin Kıl Tela üretiminde %80 oranında ihtiyacını sadece Tosya tekstil sanayimiz üretmektedir.

Kültürel faaliyetlerimizde 17-19 tarihleri arasında 21.düzenlenecek olan Kültür Pirinç festivalinde her yıl olduğu gibi Anadolu’nun Kırıkpınarı olarak bilinen yağlı güreşler yine ilçemizde yapılacaktır. Ayrıca Pirinç denilince ilk akla gelen üretim yeri Tosya ve Sarıkılçık pirincidir. Dünya’da lezzet bakımında en ünlü pirinci Tosya Sarıkılcık pirinci akla gelmektedir’’dedi.

BYEGM Basın Yayın Dairesi Başkanı Habib Kaya ise, Kastamonu’yu ve Tosya ilçesini ziyaret ederek aynı zamanda aracılığıyla Türkiye’yi tanıtmak için bu organizasyonu yaptıklarını ifade ederek, “Gezimiz verimli geçiyor. Farklı ülkelerden gelen gazeteciler, konuklarımız oldu. Kültürümüzü tanıtmak için önemli bir fırsat oldu" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim