Önceki yıllarda ilçe genelinde yoğun olarak ekilen şeker pancarı bu yıl Yeni doğan Köyü’nde ve çevre birkaç köyde ekildi.  

Yıllar önce ekilen şeker pancarında yüksek olan yıllık ürün ekimin azaltılması nedeniyle her yıl giderek düşüyor. Geçtiğimiz yıl 7500 ton pancar hasadı yapılan Tosya’da bu yıl 1500 ton şeker pancarı bekleniyor.   

Tosya’da pancar ekili yaklaşık 900 dekar araziden  1500 ton pancar bekleniyor. Tarladan sökülen şeker pancarı dalları kesilerek traktörlere yükleniyor. Üreticinin tarladan getirdiği şekerpancarı  Kooperatif tarafından tartılarak depoya alınıyor.  Araçların depoya alınması sırasında tartılan şekerpancarı  elenerek toprağı temizleniyor. Temizlenen şekerpancarı fresi düşülerek kamyonlarla Kastamonu Şeker Fabrikasına gönderilmek üzere depolanıyor.

8 yıldır pancar üretimi yapan Şaban Göynük de bu uygulamanın bir an önce kaldırılmasını istedi. Göynük, "Vatandaş ne üretmişse fabrika onu alsın; tarladan dekar başına ne kadar ürün alınacağı belli olmuyor. Eksik çıkarsa ceza ödeniyor fazla çıkarsa kendi belirledikleri fiyata alıyorlar” ifadelerini kullandı.










Editör: TE Bilisim