Haber : Sedat Ağacıkoğlu (İHA-Tosya )

TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında, KOBİ’lerin finansmana erişimde yaşanan sıkıntıları gidermek ve yüzde 10’un altında faizle kredi kullandırmak amaçlarıyla başlatılan ’Nefes Kredisi Projesi’ kapsamında hazırlanan proje uygulamaya konuldu.
Söz konusu proje kapsamında ilçelere her iki bankadan 600’er bin TL olmak üzere toplam 1milyon 200 binTL limit verilmişti. 50 bin TL limit uygulandığı projeden ilçemizden toplamda 24 KOBİ yararlanabiliyordu. Projeye eklenen bir madde ile iki bankaya yatırılan teminatın 10 katı kadar kredi kullanımı öngörülerek KOBİ’lere fırsat sunulmuştu.

Fırsatı değerlendiren Tosya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Ekşi Ziraat Bankası ve Denizbank’a 150’şer bin TL teminat yatırarak daha fazla KOBİ’nin projeden yararlanmasına imkan sağladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından gerçekleştirilen ‘Nefes Kredisi’ projesi kapsamında ilçemizden 84 KOBİ’nin yaralanacağına dikkat çeken Tosya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Ekşi; “TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında imzalanan protokol kapsamında ilçelere her iki bankadan 600’er bin TL olmak üzere toplam 1milyon 200bin TL limit verilmişti. Projeden yararlanmak isteyen KOBİ 50 bin TL kredi kullanabiliyor. Bu da toplam 24 KOBİ demek.  Projeye eklenen bir madde var, bankaya yatırılan teminatın 10 katına kadar kredi kullanılabilecek. Bu fırsatı değerlendirerek daha fazla KOBİ’nin ‘Nefes Kredisi’ projesinden yararlanması için Tosya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bankalarla ek protokol yaptık. Her iki bankaya da 150’şer bin TL teminat yatırdık.  Verilen limite ilave olarak 3milyon daha KOBİ’lerimiz için ek kredi sağladık. Toplamda limitimiz 4milyon 200bin TL oldu. Ve 84 KOBİ’miz bu ‘Nefes Kredisinden’ yararlanabilecek.  Projenin ülkemize ve üyelerimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Kredi koşulları

TOBB ile Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) arasında imzalanan protokol gereğince oda üyeleri, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Denizbank A.Ş.'nin il veya ilçelerde bulunan şubelerin tamamından başvuruda bulunabilecek. Kredi yıllık yüzde 9,90 brüt faiz oranı üzerinden 12 ay vadeli ve aylık eşit taksitli olarak kullandırılacak. Kredinin azami limiti 50 bin TL olacak.
Protokol, imzalanan bankalar tarafından masraf olarak talep edilecek 250 TL ve Hazine Müsteşarlığının talep edeceği kefalet başvuru bedeli ve komisyonu dışında herhangi bir masraf komisyon talep edilmeyecek. KOBİ'ler TOBB Nefes Kredisi'ne başvurabilmek için öncelikle 'TOBB Nefes Kredisi Başvurusu İçindir' ibareli faaliyet belgesi alacaklar. Bankanın talep edeceği kredi evrakları ile müracaat tamamlanacak.

Editör: TE Bilisim