Tüm Türkiye'de olduğu gibi 16 Mayıs 2018 tarihinden itibaren Tosya Noterliği işlem yapıldığı anda SMS ile vatandaşa bilgisi iletilecek.  Noterliklerde yapılan işlemlerde işlem güvenliğini artırmak amacıyla 'SMS Bilgilendirme Hizmeti' başlıyor. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ndaki düzenlemeler çerçevesinde Türkiye Noterler Birliği tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile görüşmelerin yapıldığı, gelinen aşamada da projenin hayata geçirildi bildirildi. Hizmet kapsamında Türkiye Noterler Birliği, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone GSM operatörleri ile çalışmalar yaparak üç operatör üzerinden ilgili T.C. kimlik numarasına ait tüm GSM numaralarına, SMS gönderimini sağlayacak.

Vatandaş, noterliğe gelip bir işlem yaptırdığında vekaletname, sözleşme, araç satış sözleşmesi, temlikname ve taahhüt gibi işlem yaptırdığında ve T.C. kimlik numarası noterlik bilgi sistemine girildiği anda GSM operatöründe vatandaşın adına kayıtlı olan tüm hatlarına bir uyarı mesajı gidiyor. Mesajda şu yazacak: Şu anda falan noterlikte işlem yapıyorsunuz, bu mesaj size bilgi amaçlı gönderilmiştir. Eğer size ait değilse lütfen şu numarayı arayınız diye noterliğe ait numara verilecek. İşlem sizinse zaten herhangi bir onaya gerek yok. Ama olası bir ihtimal işlem size ait değilse noterliğin numarasını arayarak uyarıda bulunabilecek.

Asıl hedefi işlem güvenliğini temin etmek. Bu güvenlik tedbiri olduğu için vatandaşlarımızın ve noterliğe gelen ilgililerin hiçbir işlem yapmasına gerek yok. Bu sistem otomatik işleyecek. Herhangi bir ücrete tabii değildir. Tamamen vatandaşların güvenliği ve ticari hayatın güvenliği için kurgulanmış bir projedir.

Editör: TE Bilisim