Mali Müşavirler ve firmaların muhasebecileri ile Ticaret ve Sanayi Odası personelinin katıldığı bilgilendirme toplantısı Ticaret ve Sanayi Odası lokalinde gerçekleştirildi.

Bilgilendirme toplantısında katılımcılara MASAK kapsamındaki tüm kurumlara getirilen e-Tebligat zorunluluğu anlatıldı.

Toplantıda sunum yapan TÜRKKEP Samsun Başvuru Merkezi Müdürü Muhammet Şahintürk ile Satış Danışmanı Özcan Duruel KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) hakkında bilgi verdi. Toplantıda yapılan sunumda; “kamuoyunda yeni yargı paketi olarak bilinen TCK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Kanunu’nun Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) kapsamındaki tüm yükümlülere  Elektronik Tebligat (E-Tebligat) zorunluluğu getirildi.  E-Tebliagt için gerekli olan Kayıtlı E-posta (KEP) adresini almadığı ve e-Tebligat yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen kişi, kurum ve kuruluşlar, her tespit için 10bin TL idari para cezası ile karşı karşıya kalacak.

5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun 9. Ve 13. Maddelerine eklenen hükümlere göre; başta bankalar, portföy yönetim ve sigorta şirketleri olmak üzere spor kulüpleri, noterler, serbest muhasebeciler ve avukatlar gibi elektronik yolla tebligat alması zorunlu olan tüm yükümlülerin e-Tebligat alabilmesi ve gönderebilmesi için kayıtlı elektronik posta (KEP) adresi edinmesi gerekiyor.

E-Tebligat almaya ve göndermeye uygun KEP adresi edinmeyen veya sistem oluşturmayan kanun kapsamına giren yükümlüleri her bir tespit için 10bin TL idari para cezası bekliyor. Kanunla hükme bağlanan bir diğer konu ise, bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının toplam tutarının 250bin TL’yi geçemeyecek olması.

Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilere yapılacak tebligatların, hızlı ve güvenli bir şekilde yürütülmesi ve elektronik belge yönetim sistemine entegrasyonun hızlandırılması gibi gerekçelerle uygulanmaya konan bu maddeler, aynı zamanda kara para aklama işlemlerinin ve terör finansmanının da önüne geçmeyi hedefliyor” denildi.  

Editör: TE Bilisim