Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Makamında düzenlediği ilk basın toplantısında belediyenin mali yapısına ilişkin bilgiler paylaşan Kavaklıgil şöyle konuştu; “Başkan seçildikten sonra önce işe iş disiplini ile başladık. Mali durumumuz ne personel sayımız kaç, bunlarla alakalı bir çalışma yaptık. 

31 Mart tarihi belediyeyi devir aldığımız yada seçimlerin sonuçlandığı gün itibariyle Tosya Belediye Başkanlığının bunların hepsi resmi, İller Bankası Borcu 15 milyon 604 bin TL,  birlik SSK KUZKA Başkent Elektrik gibi kurumlara borcu 708 bin, Özel Bankalardan İş Bankası 1 milyon 408 bin, Halkbankası 2 milyon 71 bin, işçi sendikasına 578 bin piyasaya da 7 milyon 368 bin toplamda 27 milyon 740 bin TL Tosya Belediye Başkanlığının borcu bulunmaktadır.  Tabi bu borçlanma şekli özellikle iller bankası ve özel bankalara %70 civarında.  Bu bizim borçlanma anlayışımızda bir yanlışlık olduğunu ve orantılı bir şekilde gözüküyor.  Piyasaya 7 milyon 368 bin lira borcumuz var. Tosya Belediye Başkanlığında maalesef şöyle bir süreç yaşanmış alınan ve verilen işlerde birim fiyatı noktasında araştırma yapılmadan öncesinde nerden alıyorsak ne şekilde alıyorsa devam ettirilmiş. Pek fazla otokontrol sistemi olmadan bir alışveriş mekanizması gelişmiş. Kasamızda ne kadar paramızın olduğunu bilmeden yani tabiri caizse ayağımızı yorganımıza göre uzatalım atasözünden uzaklaşarak ne ayak kalmış ne yorgan. Fuzuli harcamalar içerisinde belki o an elzem ama sonradan elzem olmadığı görülüyor.  Bu borçlar günümüze kadar gelmiş.

Malumunuz belediyeler iller bankasından gelen bir payla ve bunun akabinde kendi öz kaynaklarından elde ettiği gelirle yaşamını devam ettiren bir kurum.  2017 yılına göre iller bankasından gelen para hemen hemen yarı yarıya düşmüş. Bunun sebebi de şu malumunuz ülke genelinde bir ekonomik kriz var.  Bu kriz ülkenin kasasına giren parayı da etkiliyor. Biliyorsunuz iller bankası payı Türkiye bütçesinin % 5’i.  %5lik kısıma gelen para ne kadar azalırsa belediyelere de düşen pay o kadar azalıyor.  Bu düşüş te bu sebepten dolayı.  İller Bankasından gelen paydan bu gün itibariyle personelimize vermiş olduğumuz maaşı dahi karşılayabilecek yeterlilikte değil.  Ve TOSBEL Şirketimizde bulunan personellerimizin 5 aydır sigortası ödenmedi.  Bizden önceki 4 ay ve bizden sonraki 1 ay sigorta ödenmedi”dedi.

Editör: TE Bilisim