Bu düzenlemenin bir zam değil eşitleme olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, ilk ödemenin 2013 yılını bulacağını belirtti



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, intibak zammının aynı miktarda prim ödemelerine ve çalışmalarına rağmen aynı zammı almaları için yapılan bir düzenleme olduğunu söyledi. Bakan intibak düzenlemesinin seyyanen bir zam olmadığını da belirtti. NTV’de soruları yanıtlayan Bakan Çelik, bu düzenlemenin bir zam değil eşitleme olduğunu vurguladı ve hayata geçirilmesinin zaman alacağını, ilk ödemenin 2013’ü bulacağını kaydetti. “Toplam maliyetinin ne olacağı” sorusuna henüz net bir rakamla yanıt veremeyeceğini belirten Bakan Çelik, 3 bin 600 gün çalışarak emekli olan yaklaşık 2,5 milyon kişinin 10 ila 200 TL artış alacağını açıkladı.



MAAŞLAR EŞİTLENECEK



“Eşit işe eşit ücret düzenlemesinden kaç kişinin yararlanacağı ve ücretlerde düşüş olup olmayacağı” sorusuna ise “Düzenleme aynı statüde olmasına rağmen farklı ücret alan kamu çalışanların mağduriyetlerini gidermek için yapılan bir çalışma. Kimsenin gelirinde bir düşüş olmayacak ancak maliyeti 900 milyon TL’yi bulacak gibi görülüyor” yanıtını verdi.



DEPREMZEDEYE 1 AYLIK ŞART



Bakan Çelik, depremden zarar gören çalışanlarla ilgili çalışmaya yönelik bir soruya, “Şu an bu tür durumlarda ödeme yapılabilmesi için yüzde 60’ın üzerinde iş görme yeteneğini kaybetmiş olma ve 5 yıllık sigortalılık süresi koşulu bulunuyor” yanıtını verdi.



1999 depreminin ardından ölüm aylığı bağlanması için yapılan düzenlemenin 360 günlük koşul getirildiğini hatırlatan Bakan Faruk Çelik, Van’da yapılan incelemeler sonucunda ödeme yapılacaklar için bir aylık sigorta koşulunu belirlediklerini ve gelecek hafta ilgili komisyonda bu düzenlemenin görüşülmesini istediklerini söyledi.



Bakan Çelik, şu ana kadar 3 bin 900 depremzedenin işe başladığını ve bu sayının 6-7 bine çıkabileceğini belirtti. Evlerine giremeyen depremzedelerin hepsinin de sosyal tesisler aracılığıyla barınma ihtiyaçlarının karşılanacağının da altını çizdi.

Editör: TE Bilisim