Geçtiğimiz günlerde Kastamonu’yu ziyaret eden CHP’nin gönüllü Kastamonu vekilleri Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ve İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Tosya’da verdikleri sözü tutarak,  Devrez Çayı’nı TBMM’ye taşıdı. Milletvekilleri, “Devrez Çayı’nın ıslahı için neden adım atılmıyor” diye sordu.

 

            CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Özcan Purçu, Kastamonu’yu TBMM’de gündeme getirme sözleri doğrultusunda ilk önergeyi Tosya’daki Devrez Çayı taşkınları için verdi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verilen önergede, Tosya İlçesi Devrez Vadisi’nde yaşayan yurttaşların, Devrez Çayı’nın yol açtığı taşkınlardan bunalmış durumda oldukları hatırlatıdı. Devrez Çayı’nın düzensiz akışı sebebiyle her yıl binlerce dönüm tarım alanı taşkına maruz kaldığı, milli servet niteliğindeki ürünler ve verimli toprakların yok olduğuna dikkat çekilen önergede, “Sorunun çözümü için Kızlar Yolu Barajı ve sulama tesislerinin yapılacağı açıklanırken, yurttaşlar barajın devreye alınacağı tarihe kadar yine kaderine terk edilmektedir. Bu durum kabul edilebilir değildir. Devrez Çayı ıslahının, Kızlar Yolu Baraj projesinden bağımsız olarak bir an önce gerçekleştirilmesi ve taşkınların yol açtığı zararların önüne geçilmesi bir zorunluluktur” görüşlerine yer verildi.

KIŞ GELMEDEN ISLAH BAŞLAMALI

            Tosya’daki Devrez Çayı, neredeyse her yıl taşkınlara neden olmasına karşın bugüne kadar neden önlem alınmadığı konusunda bilgi istenirken, Bakan Eroğlu’na “Devrez Çayı’nın ıslahı için Bakanlığınıza kaç başvuru olmuştur? Neden bu konuda bir adım atılmamıştır? Devrez Çayı’nın ıslahı için ne kadarlık yatırım gerekmektedir? Bu konuda bir çalışma yapılmış mıdır?  Yapılmamış ise yapılmasını sağlayacak mısınız? Derenin ıslahı için kış mevsimi başlamadan bir adım atılacak mıdır?”

MİLYARLAR HEBA EDİLİRKEN TOSYA’YA KAYNAK YOK

         Önergede şöyle devam edildi:

            “Devrez Vadisi Kızlar Yolu Barajı ve sulama tesislerinin yapımı hangi aşamadadır? Projesi yatırım programına alınmış mıdır? Yatırım tutarı ve gerçekleşme süresi ne olarak öngörülmektedir?

Yıllardır bekleyen Kızlar Yolu Barajı yapılıncaya kadar, yurttaşlar Devrez Deresi’nin taşkınlarından ve zararlarından nasıl korunacaktır? Devrez Deresi’nin ıslahı için Kızlar Yolu Barajı beklenmeden bir adım atılacak mıdır?

Devrez Deresi’nin ıslahı için kaynak mı bulunamamaktadır? Siyasi kriz nedeniyle milyarlarca lira heba edilirken, Tosya’ya gelince kaynak mı yoktur? Baraj yapılıncaya kadar, Devrez Deresi’nin taşkınları nedeniyle oluşacak zararları kim karşılayacaktır?”

 

 

Cetin Osman BUDAK                  Tacettin BAYIR                  Özcan PURÇU

Antalya Milletvekili            İzmir Milletvekili                  İzmir Milletvekil

Editör: TE Bilisim