Ülke genelinde Pazar günü YGS Sınavının heyecanı yaşandığı günlerde Tosya meydana gelen olay pes dedirttirdi.

İki arkadaş Sedat Toygar(20)  ve İsmail Kaya (20) 15 gün önce öğrenci kayıt sistemine başvurmak amacıyla birlikte şifrelerini alarak bir internet cafede sınav yerlerini, Kastamonu ve Çankırı olarak belirlerler.

Her iki arkadaşın da sınav yerleri Kastamonu olarak atanmasının ardından. İ.K. isimli şahıs arkadaşının öğrenci kayıt sistemine girerek sınav yerini Hakkari olarak değiştirip güncellemiştir.

S.T. isimli öğrenci sınava gireceği sınıfı ve salon adını öğrenmek için öğrenci kayıt sistemine giriş yapmak ister fakat girdiği bilgiler yanlış olarak geri döner. Öğrenci yeni şifre talebinde bulunarak yeni şifresini almasıyla sisteme giriş yaptığı an sınav yerinin Hakkari olduğunu gördüğü an şok oldu. ÖSYM yetkililerini arayarak, sınav yerinin kendi bilgisi dışında değiştirilmiş olduğunu söyler ve bilgi ister. Yetkililer ise sınav yeri tercihlerinin sadece öğrenciler tarafından yapıldığını ve şifresini bularak bir başkasının değiştirmiş olabilme ihtimalini dile getirerek bilgi verirler.

S.T. isimli öğrenci bunun üzerine hemen Tosya İlçe Emniyet Müdürlüğüne giderek durumu anlatır. Tosya Emniyet müdürlüğü öğrencinin mağduriyetini gidermek amacı ile yaptığı başarılı tahkikat sonucunda  Görevli polisler Sedat Tosyar. isimli öğrenciye başvuruyu kiminle nerde yaptığını sorarak bilgi aldılar. Alınan bilgilerin ardından S.T. isimli öğrencinin İ.K. isimli arkadaşının ifadesine başvurulur ve alınan ifadesinde İsmail Kaya isimli şahıs bilgilerin kendisinin değiştirdiğini bunu yapmaktaki amacının arkadaşından ayrılmak istemediğini kendisinin Pazar günü yapılacak sınavlara yeterli hazırlanamadığı için arkadaşının sınavı kazanması halinde ayrılmak zorunda kalacaklarını düşündüğü için arkadaşının sınav yerini değiştirdiğini itiraf etti.

İ.K. isimli şahıs Bilişim Sistemini Engelleme,Bozma,Verileri yok etme veya değiştirme kapsamında Emniyet Müdürlüğünde ifadesi alındı. Tercihlerin değiştirme süresinin sona ermesinden dolayı S.T. isimli öğrenci Pazar günü Kastamonu yerine Hakkari’ye gitmek zorunda kaldı.

İ.T. alınan ifadesinin ardından Savcılığa sevk edildiği  Yargı süreci devam ettiği ve  Olayla ilgili Soruşturma devam etmektedir. .
Kastamonu / Tosya
Alaattin Keşoğlu

Editör: TE Bilisim