TOSYA-İHA
  Kastamonu'nun Tosya ilçesine bağlı Bürnük Köyü’nde ayı paniği yaşanıyor. Gece saatlerinde köye inen ayılar Salim Demirbaş’a ait arı kovanlarına zarar verdi. Sabah kalktığında arılarının telef olduğunu gören Demirbaş, kimin yaptığını araştırmaya başladı. Peteklerin dökülerek ormana doğru gittiğini ve ayak izlerini gören Salim Demirbaş, arıları telef edenin ayı olduğunu anladı. Salim Demirbaş ile birlikte köylüler de geceleri ayı nöbeti tutmaya başladı. Köylüler kadınıyla erkeğiyle hava soğuk yağmur demeden geceleri ayı nöbeti tutuyor.

  AYI YÜZÜNDEN MUCİT OLDULAR
  Eşiyle birlikte ayı nöbeti tutan Salim Demirbaş da ayıların geldiğini anlamak ve onları korkutmak için kendine ilginç bir haber verme yöntemi geliştirdi. Arı kovanlarının bulunduğu bölgeye foto selli lamba yerleştiren Salim Demirbaş, lambaya ise zil bağladı. Ayı geldiği anda foto selli lambanın yanarak zil çalıyor. Bunun üzerine ayı korkarak kaçıyor.  Ayının geldiğini anlayan köylüler ise bağırarak kaçmasına sebep oluyor. Zilin sesini sadece Salim Demirbaş değil köylüler de dinliyor.

  KÖYLÜLER TEDİRGİN
  Ayıların köyün içine kadar gelmesi sebebiyle evlerin ışıklarını açık bırakmak zorunda kalan köylüler ise oldukça tedirgin. Ayı korkusuyla geceleri sokağa çıkamayan köylüler ahırlarına giderken korkulu anlar yaşıyor. Çocuklarına ayının zarar vermesinden korkan köylüler, gündüzleri hayvanlarını otlatmakta büyük sıkıntı yaşıyor. Hayvanlarını meraya götürmekten korkan köylüler ne yapacaklarını kara kara düşünüyor.

  KÖY KAHVESİNE AYI ENGELİ
  Ayılar köylülerin sosyal hayatını da alt üst etti. Gece ayı nöbeti tutan köylüler havanın kararmaya başlamasıyla göreve başlıyor. Önceleri kahvehaneye toplanarak  sohbet eden köylüler şimdi evden dışarı çıkmazken, köy kahvehanesi ise bomboş.
  Köy sakini Ömer Çetintaş, İstanbul’dan yaz tatili için geldiklerini belirterek, “Her akşam ayı kovalıyoruz. Arılara geliyorlar, burada can güvenliği yok. Köyümüzde bir tane sağlık ocağı var ebe yok, sağlık memuru yok. Yani köyün bir can güvenliği yok. Köy içinde bulunan sahipsiz köpekler dolaşıyor onlara ekmek ekmek veriyoruz, onlarla beraber sabaha kadar ayı kovalıyoruz” dedi.
  Gece gündüz ayı nöbeti tutan köylüler yetkililerden yardım bekliyor.








 


 


 


 


 





Gece gündüz ayı nöbeti tutan köylüler yetkililerden yardım bekliyor.  

 

 

 

  (SDA-

Editör: TE Bilisim