Tosya Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden aldığımız  bilgiye göre, bugüne kadar  4 milli eğitim görevlisi değişik türde kredi kartı dolandırıcılığı mağduru oldu.
Dolandırıcıların, genellikle Cep telefonu ile kart sahibini arayarak ikna edici ve diksiyonu düzgün bir konuşma ile Kredi kart sahibine Kart Limitinin  bilinmeyen bir nedenle bloke olduğunu bu bankadan kaynaklanmayan blokenin kart sahibine zarar vermemesi için bir an önce blokenin kaldırılması gerektiğini bunun içinde başka bir bankanın sisteminden verilen hesaba deneme amaçlı para aktarılması isteniliyor ve bu şekilde dolandırıcılık gerçekleşiyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Tosya Milli Eğitim Görevlisinin hesabından bu şekilde 1.800 TL parası dolandırıldı.

Dolandırıldığını geçte olsa fark eden vatandaş Telefonda kendisi ile görüşen dolandırıcıyı Tosya Hükümet binasının kapısına kadar konuşarak bu durumu şikayet edeceğini söylemiş fakat karşısındaki dolandırıcı kişi sanki mağdur vatandaşı uzaktan takip edercesine telefonda konuşarak Hükümet binasından içeri girmesi ile telefonu kapatmıştır.

Aradan geçen birkaç gün sonra gene milli eğitim camiasından 3 kişiyi daha arayan Dolandırıcılar aynı taktiği izlemiş fakat görevli memurlar olayı önce Şube Müdürlerine daha sonra Emniyete bildirerek yapılmak istenen dolandırıcılık hakkında bilgi ve ifade vererek Dolandırıcılardan şikâyetçi olmuşlardır.


Tosya Emniyet Müdürlüğü, dolandırıcıların, bilgileri genellikle internetten temin ettiklerine dikkati çekerek, kredi kartı sahiplerini, kişisel bilgilerini internette güvenli olmayan sitelere göndermemeleri konusunda uyardı.

YÖNTEMLER
Bugüne kadar polis kayıtlarına geçen, kredi kartı dolandırıcılığı yöntemleri şunlar:
Kayıp ve çalıntı kartlar: Dolandırıcılar, kimlik ve imza kontrolü yapılmayan iş yerlerindeki alışverişlerde kayıp ya da çalıntı kartları kullanıyorlar. Bunu engellemek için kredi kartı kaybolan kişinin en kısa sürede bankasına bildirim yapması gerekiyor.
Ele geçmeyen kartlar: Kredi kartının müşteriye, posta ya da kargo yoluyla ulaştırılırken çalınarak kullanılması. Bu dolandırıcılık, sahte kimlik belgeleriyle banka şubesinden kart alınarak da yapılabiliyor.
Boş plastik: Kredi kartı boyutundaki boş plastik plakalara gerçek kredi kartlarına ait numaralar basılıyor. Müşteri sanki alışveriş yapmış gibi, bu kart imprinter cihazından geçirilerek satış belgesi düzenleniyor. Sonra bu para bankadan tahsil edilmek suretiyle dolandırıcılık gerçekleştiriliyor. Bu dolandırıcılıkta işyerlerinin de parmağı bulunuyor.
Değiştirilmiş kart: Dolandırıcının kendisine ait ya da bir şekilde ele geçirdiği kredi kartındaki numara, ütüleme yöntemiyle yok ediliyor ve yerine yeni ve başkasına ait bir numara basılmak suretiyle dolandırıcılık yapılıyor.
Sahte kartlar: Sahte para gibi önce sahte kredi kartı basılıyor. Dolandırıcılık, kartın arkasında bulunan manyetik şeride, encoder (kodlayıcı) adı verilen bir cihazla gerçek kredi kartı bilgilerinin kodlanması suretiyle gerçekleştiriliyor.
Manyetik şerit sahteciliği: Dolandırıcı, kendisine ait kredi kartının arkasındaki manyetik şerit bilgilerini siliyor ve encoder cihazıyla başkasına ait bilgileri yüklüyor.
Kart kopyalama: Alışveriş yapan müşterilerin kartları müşteri görmeden encoder cihazından geçirilip kopyalanıyor. Sonra bu bilgiler, üretilen sahte bir kartın şeridine aktarılıyor. Bu, en tehlikeli dolandırıcılık olarak nitelendiriliyor, karttaki bilgiler gerçek olduğu için yolsuzluğun ispatlanması zor oluyor.
ATM dolandırıcılığı: Dolandırıcı, bankaya gelen müşteriden önce ATM’nin kart giriş haznesine bir cisim yerleştiriyor. Sonra gelen müşterinin kartı ATM cihazında kalınca, dolandırıcı, yardım etmek bahanesiyle şifreyi öğreniyor. Müşterinin bankadan ayrılmasından sonra da kartı ATM cihazından çıkarıp kullanıyor.
İnternetle mal siparişi: Dolandırıcı, internette şirket ve kişilerin güvenlik şifrelerini aşarak, kart numaraları ve özlük bilgilerini çalıyor ve bu bilgilerle sipariş veriyor.
Hesap yönlendirme: Kart sahibinin kimlik bilgileri, kredi kart bilgileri öğrenilerek bankaya telefonla veya başvuru formuyla müracaat ediliyor. Eldeki bilgilerle kartın adresi değiştiriliyor ve bir süre sonra kaybolma bahanesiyle yeni adrese yeni kart isteniyor. Gelen kartın arkasına imza atan dolandırıcı kartı kullanmaya başlıyor.

Editör: TE Bilisim