Tosya İlçe Emniyet Müdürlüğü bildirisinde şöyle denildi;

“İlçemizde Ramazan ayı içerisinde Piroteknik Madde olarak tabir edilen oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddelerin kullanımında önemli oranda artış olduğu görülmektedir. Bu maddelerin izinsiz, zamansız veya uygunsuz yerlerde kullanımından ötürü halkımızda korku, heyecan ve panik yaşanmakta ayrıca birçok vatandaşımızın yaralanmasına da sebep olmaktadır.

            

Bu gibi durumların önlenmesi amacıyla Valilik Makamının 29/01/2008 tarih ve 2008/78 sayılı kararı ile İl Hıfzısıhha kurulunun 08/10/2009 tarih ve 12 sayılı kararı gereği Kastamonu İl Merkezi ve ilçelerinde piroteknik madde olarak tabir edilen oyun ve eğlence aracı olan içerisinde taneli kara barutu bulunan kurbağa ve böcek şeklindeki eğlence malzemesi, adı fırfır maytaplar, çiçek yağmuru saçan maytaplar, İspanyol maytapları, şenlik mumları gibi klorat ve fosfor karışımı ile üretilen patlayıcı oyuncak malzemeleri, şerit halindeki kağıt kapsüller, oyuncak tabanca mantarları, mukavva kapsüllerin;

1-18 yaşından küçüklere satışı ile 18 yaşından küçüklerin kullanması,

2-18 yaşından büyüklerin kamuya açık alanlarda, yollarda  ve oturma alanlarında kullanması, ateşleme ve benzeri faaliyetlerde bulunması

3-Piroteknik madde satış izni bulunanlar dışında bakkal, market, pastane, kırtasiye, oyuncakçı, hırdavatçı v.b. işyerlerinde satışı yasaklanmıştır.

Bu karara uymayanlar hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 87/12028 Karar Sayılı Tüzük, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi hükümleri uygulanacağı tüm halkımıza ilanen duyurulur.”
Editör: TE Bilisim